Πέννες Αματριτσιάνα με σάλτσα ντομάτας και μπέικον

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 5-6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Pennes Amatritsiana me saltsa ntomatas kai mpeikon

Υλικά

  • 450 γρ. πέννες ριγέ 
  • 60ml (¼ φλ.) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 115γρ. μπέικον, κομμένο σε χοντρά μακρόστενα κομμάτια
  • 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 60ml (¼ φλ.) πελτές ντομάτας
  • 2 κ.γ. κόκκινο πιπέρι, θρυμματισμένο
  • 300ml (1 ¼ φλ.)χυμός ντομάτας, συμπυκνωμένος
  • 60 γρ. (½ φλ), πεκορίνο, τριμμένο+ επιπλέον για σερβίρισμα
  • 240 γρ (½ φλ). βασιλικό, ψιλοκομμένο + επιπλέον φύλλα για γαρνιτούρα
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει, ρίχνουμε τις πέννες ριγέ και τις μαγειρεύουμε αλ ντέντε, 3 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του πακέτου.

Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και κρατάμε 1 φλ. από το νερό που τα βράσαμε.

Εντωμεταξύ, σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε το μπέικον και το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και να ροδίσει το μπέικον.

Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και το θρυμματισμένο κόκκινο πιπέρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 1 λεπτό.

Συμπληρώνουμε στο τηγάνι το συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει.

Προσθέτουμε στη σάλτσα τις πέννες και το 1 φλ. νερό, που κρατήσαμε από τα ζυμαρικά και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακινώντας το τηγάνι, μέχρι τα ζυμαρικά να καλυφθούν από τη σάλτσα.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το ½ φλ. πεκορίνο και το ½ φλ. μαϊντανό και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Αλατοπιπερώνουμε, γαρνίρουμε με φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε με συνοδεία τριμμένου τυριού.

Σχετικές Συνταγές