Χριστουγεννιάτικες δίπλες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 35-40 δίπλες ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Christoygenniatikes diples

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 2 κ.σ.κοφτές ζάχαρη
  • 2 κ.σ. κοφτές μαγειρική σόδα
  • 350-400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 αβγά, χωρισμένα τα ασπράδια και οι κρόκοι
  • 1 λεμόνι, χυμό
  • 1 πορτοκάλι, χυμό
  • 1 κ.σ. μπράντι 
  • 1 κ.σ. ξύδι λευκό 
  • ½ φλ. καλαμποκέλαιο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • φυτικό λάδι για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι:

  • ¼ φλ. ζάχαρη
  • ¼ φλ. νερό
  • ½ φλ. μέλι
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 150 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα, για γαρνίρισμα

Διαδικασία

Για τις δίπλες:

Σε καθαρό και στεγνό  κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια με μία πρέζα αλάτι, μέχρι το μείγμα να γίνει λεπτό και λείο σχηματίζοντας μαλακές κορυφές, όπως στη μαρέγκα.

Προσθέτουμε έναν- έναν τους κρόκους και χτυπάμε, περιμένοντας να απορροφηθεί από το μείγμα πριν προσθέσουμε τον επόμενο.

Σε ένα φλιτζάνι προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι, το μπράντι, τον χυμό λεμόνι και τη μαγειρική σόδα, ανακατεύουμε και το προσθέτουμε  μέσα στο μείγμα των αβγών.

Προσθέτουμε το ξύδι και τη ζάχαρη και χτυπάμε.

Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι.

Προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία, ελαστική και να μην κολλάει.

Αν η ζύμη κολλάει προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα.

Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη και την κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια 12x25 εκ.

Γεμίζουμε ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι κατά τα 2/3 με λάδι και το ζεσταίνουμε καλά.

Τοποθετούμε ένα κομμένο φύλλο ζύμης στο καυτό λάδι.

Με τη βοήθεια δύο πιρουνιών κρατάμε από τις άκρες την ζύμη και την ρολάρουμε κατά μήκος διπλώνοντάς την.

Κρατάμε την δίπλα μέσα στο λάδι με το πιρούνι για λίγο μέχρι να ροδίσει και την τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη ζύμη.

Για να κρατήσουμε τις δίπλες τραγανές, δεν προσθέτουμε το σιρόπι μέχρι να είναι έτοιμες να σερβιριστούν.

Για το σιρόπι:

Σε μία κατσαρόλα αδειάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, το χυμό λεμονιού και το ξύλο κανέλας και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, χωρίς να ανακατέψουμε.

Τοποθετούμε τις δίπλες σε μία πιατέλα σερβιρίσματος και περιχύνουμε επάνω το σιρόπι.

Πασπαλίζουμε με τα τριμμένα καρύδια και κανέλα και σερβίρουμε.

 

Σχετικές Συνταγές