Τηγανίτες μήλου με σάλτσα toffee

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4-6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Tiganites miloy me saltsa toffee

Υλικά

Για τις τηγανίτες:

  • 50 γρ. βούτυρο
  • 225 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 175 ml. βουτυρόγαλα
  • 2 μεσαία αβγά
  • 175 ml.γάλα πλήρες 
  • 500 γρ. μήλα 
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • γιαούρτι για το σερβίρισμα, προαιρετικά

Για τη σάλτσα καραμέλας-βουτύρου (toffee):

  • 50 γρ. βούτυρο, ανάλατο
  • 50 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη,
  • 2 κ.σ. golden syrup ή εναλλακτικά μέλι
  • 2 κ.σ. κρέμα γάλακτος

Διαδικασία

Για τη σάλτσα καραμέλας-βουτύρου (toffee):

Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το golden syrup και αφήνουμε να πάρουν μία βράση, ανακατεύοντας συνεχώς.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 3 λεπτά, μέχρι να πήξει.

Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα να κρυώσει.

Για τις τηγανίτες:

Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο

Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε για μερικά λεπτά.

Στραγγίζουμε το καθαρό βούτυρο σε ένα μπολ και το κρατάμε.

Καθαρίζουμε τα υγρά από το τηγάνι.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη.

Κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το βουτυρόγαλα, τα αβγά και το γάλα.

Χτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και πηχτό.

Ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τρίβουμε τα μήλα ώστε να έχουμε 300 γρ. από αυτά.

Προσθέτουμε τα μήλα μέσα στο μείγμα, μαζί και τη βανίλια.

Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά.

Βουτυρώνουμε τον πάτο του  τηγανιού με λίγο από το λιωμένο βούτυρο.

Προσθέτουμε 4 μεγάλες κ.σ. από το μείγμα, σε απόσταση μεταξύ τους και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες επάνω στις τηγανίτες και να ροδίσουν.

Τις γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμη.

Μεταφέρουμε τις έτοιμες τηγανίτες σε ένα πιάτο και τις κρατάμε ζεστές, μέχρι να μαγειρέψουμε και τις υπόλοιπες. Θα πάρουμε 16 περίπου τηγανίτες.

Σερβίρουμε τις τηγανίτες σε ζεστά πιάτα με μία μεγάλη κουταλιά γιαούρτι και ραντίζουμε με τη σάλτσα καραμέλας.

Σχετικές Συνταγές