Σολομός με σπανάκι και πέστο βασιλικού σε φύλλο σφολιάτας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Solomos me spanaki kai pesto vasilikoy se fyllo sfoliatas

Υλικά

  • 800 γρ. σολομός , χωρίς δέρμα και κόκαλα
  • αλάτι, κατά βούληση
  • 1 κ.γ. σκόρδο σκόνη
  • 1 ½ κ.γ. κρεμμύδι σκόνη
  • 3 κ.σ ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα σφολιάτας, ξεπαγωμένα
  • 1 φλ. πέστο βασιλικού
  • 250 γρ. φύλλα σπανάκι
  • 1 αβγό χτυπημένο

Για τη σάλτσα πέστο βασιλικού:

  • 1 φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 3 κ.σ. κουκουνάρι
  • 1/3 φλ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • χοντρό αλάτι
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 1/3 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C. 

Πασπαλίζουμε το σολομό με αλάτι, τη σκόνη σκόρδου και τη σκόνη κρεμμυδιού.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σπανάκι, μέχρι να μαραθεί.

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια απλώνουμε ένα φύλλο σφολιάτας σε μέγεθος ελαφρώς  μεγαλύτερο από το σολομό (αφήνουμε 2-3 εκ. περιθώριο γύρω από αυτό). 

Μεταφέρουμε  το φύλλο σφολιάτας σε αντικολλητικό χαρτί.

Απλώνουμε το μισό σπανάκι ομοιόμορφα πάνω στο φύλλο σφολιάτας.

Τοποθετούμε το σολομό πάνω από το σπανάκι και απλώνουμε την πέστο πάνω στο ψάρι και στη συνέχεια τα υπόλοιπο σπανάκι.

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια απλώνουμε το δεύτερο φύλλο και το κόβουμε στο ίδιο μέγεθος  με το σολομό.

Σκεπάζουμε το ψάρι με το φύλλο σφολιάτας.

Αλείφουμε με αβγό τις άκρες, που περισσεύουν, του κάτω φύλλου σφολιάτας, διπλώνουμε προς τα μέσα και κλείνουμε καλά τις  άκρες της ζύμης, ώστε να σφραγίσουμε τη γέμιση.

Ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ροδίσει.

Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 λεπτά και σερβίρουμε.

Για τη σάλτσα πέστο βασιλικού:

Ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ τα φύλλα βασιλικού, το σκόρδο, το κουκουνάρι, την παρμεζάνα, αλατοπιπερώνουμε και χτυπάμε.

Όσο χτυπάμε τα υλικά, προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, μέχρι το μείγμα να γίνει πολτός.

Αφήνουμε στην άκρη.

Σχετικές Συνταγές