Ρύζι με ρεβίθια με κάρυ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 3 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Ryzi me revithia me kary

Υλικά

Για το ρύζι:

  • 1 φλ. ρύζι μπασμάτι
  • 3 φλ. νερό
  • ¼ κ.γ. αλάτι

Για το κάρυ:

  • 2 φλ. ρεβίθια, μαγειρεμένα
  • 2 φλ. ζωμό λαχανικών
  • ½ μέτριο κόκκινο κρεμμύδι
  • 2 μέτριες ντομάτες
  • ½  κ.γ. σπόρους κύμινο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 πρέζα τζίντζερ
  • 1 κ.γ. κάρυ σκόνη
  • ¼ φλ. γιαούρτι  στραγγιστό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κ.σ. κόλιανδρο + επιπλέον για γαρνίρισμα (προαιρετικά)
  • αλάτι, κατά βούληση

Διαδικασία

Ξεπλένουμε το ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό.

Το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 3 φλιτζάνια νερό και αλάτι.

Βράζουμε σε υψηλή θερμοκρασία για 10-12 λεπτά ή και περισσότερο, αν δεν το θέλουμε aldente.

Στραγγίζουμε το ρύζι, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, την ντομάτα, το σκόρδο, τον κόλιανδρο και το τζίντζερ.

Εντωμεταξύ βγάζουμε το γιαούρτι από το ψυγείο και προσθέτουμε 2 κ.σ. νερό.

Το ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα πλατύ σκεύος ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε τους σπόρους του κύμινου και το αφήνουμε για λίγα δευτερόλεπτα να βγάλει τα αρώματά του.

Προσθέτουμε στο τηγάνι και το μείγμα της ντομάτας με το κρεμμύδι.

Μαγειρεύουμε για 5-6 λεπτά,  μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό και στο μείγμα να φαίνεται μόνο το λάδι.

Προσθέτουμε όλα τα αποξηραμένα μπαχαρικά και σοτάρουμε για 1 λεπτό.

Ρίχνουμε στο τηγάνι τα στραγγισμένα και μαγειρεμένα ρεβίθια και το ζωμό λαχανικών.

Ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά μέχρι να αρχίσει να βράζει σε υψηλή φωτιά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι το νερό να απορροφηθεί και η σάλτσα να γίνει πυκνή.

Αφαιρούμε από τη φωτιά.

Προσθέτουμε στα ρεβίθια το γιαούρτι και το κάρυ και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Αλατίζουμε και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κόλιανδρο προαιρετικά.

Σχετικές Συνταγές