Ριζότο με σπανάκι

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4-6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Rizoto me spanaki

Υλικά

  • 5 κ.σ. βούτυρο (4 κ.σ. + 1 κ.σ.)
  • 1 φλ.κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • ½ κ.γ. αποξηραμένα μυρωδικά (βασιλικό και θυμάρι)
  • 1/8 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 φλ. (400 γρ.) ρύζι για ριζότο
  • ½ φλ. λευκό κρασί
  • 5 φλ. ζωμό κότας ή ζωμό λαχανικών
  • ¾ φλ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 225 γρ. baby σπανάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • 1 κ.γ. χυμό λεμονιού
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • αλάτι, κατά βούληση

Διαδικασία

Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε τις 4 κ.σ. βούτυρο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει ημιδιαφανές.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το βασιλικό, το θυμάρι και το μοσχοκάρυδο και μαγειρεύουμε για 1/2 λεπτό ακόμη.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να επικαλυφθεί με το βούτυρο και το κρεμμύδι. 

Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι οι κόκκοι του ρυζιού να γίνουν διαφανείς και να αρχίσει να ροδίζει.

Ρίχνουμε το κρασί, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε, μέχρι να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε ½ φλ. από το ζωμό και ανακατεύουμε, μέχρι να απορροφηθεί.

Συνεχίζουμε με τον υπόλοιπο ζωμό, ½ φλ. κάθε φορά, ανακατεύοντας συνεχώς.

Δοκιμάζουμε το ριζότο και προσθέτουμε περισσότερα καρυκεύματα, αν χρειάζεται.

Όταν το ρύζι γίνει αλ ντέντε, προσθέτουμε τη 1 κ.σ. βούτυρο, το σπανάκι,  την παρμεζάνα, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού.

Προσθέτουμε λίγο ζωμό ακόμη για να μην είναι σφιχτό το ριζότο.

Δοκιμάζουμε, αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται και σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές