Κανελόνια με κιμά, προσούτο και μπεσαμέλ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Kanelonia me kima prosyto kai mpesamel

Υλικά

  • 450 γρ. κανελόνια

Για τη γέμιση:

  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • ½  κρεμμύδι, ψιλοκομμένο (λιωμένο)
  • 60 γρ. προσούτο, ψιλοκομμένο
  • 450 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • ½ φύλλο δάφνης
  • 1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Αλλατίνη
  • 340 γρ. ντομάτες, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
  • θαλασσινό αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • 1 πρέζα φρέσκο μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • ½ φλ. ψίχα ψωμιού
  • 1 φλ. γάλα
  • 1 αβγό
  • 1 φλ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1 πρέζα φρέσκο μοσχοκάρυδο, τριμμένο

Για την μπεσαμέλ:

  • 30 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Αλλατίνη
  • 2 φλ. γάλα
  • 1 πρέζα φρέσκο μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το προσούτο για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κρεμμύδι.

Προσθέτουμε τον κιμά και το φύλλο δάφνης και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ο κιμάς.

Προσθέτουμε το αλεύρι ,τις ντομάτες, το μοσχοκάρυδο και αλατοπιπερώνουμε.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά.

Εντωμεταξύ, μαγειρεύουμε τα κανελόνια σε αλατισμένο νερό που βράζει, 3 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες του πακέτου.

Στραγγίζουμε τα κανελόνια και τα απλώνουμε σε μια νωπή καθαρή πετσέτα κουζίνας, φροντίζοντας να μην κολλήσουν.

Μόλις ετοιμαστεί ο κιμάς, αφαιρούμε από τη φωτιά και βγάζουμε το φύλλο δάφνης.

Μουλιάζουμε το ψωμί στο γάλα για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Το στραγγίζουμε, ώστε να είναι υγρό αλλά να μην είναι βρεγμένο και το ανακατεύουμε με το αβγό, ελαφρά χτυπημένο και την παρμεζάνα.

Προσθέτουμε το μείγμα του ψωμιού στον κιμά και ανακατεύουμε ώστε να γίνει ομοιόμορφο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 C.

Γεμίζουμε τα κανελόνια και τα τοποθετούμε σε ένα καλά βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος.

Για τη μπεσαμέλ:

Λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέτουμε το αλεύρι και με ένα σύρμα ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι και το μείγμα να γίνει λείο.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά το γάλα, χτυπώντας συνεχώς.

Σιγομαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.

Περιχύνουμε τη μπεσαμέλ πάνω στα κανελόνια, πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και λίγες σταγόνες βούτυρο.

Ψήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Σχετικές Συνταγές