Σούπα βελουτέ με πατάτα και πράσο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΣΟΥΠΕΣ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Soypa veloyte me patata kai praso

Υλικά

  • 2 κ.σ.  βούτυρο ανάλατο
  • 2 μεγάλα πράσα, τεμαχισμένα
  • 950 γρ. ζωμό κότας
  • 340 γρ. βιολογικές πατάτες, καθαρισμένες και τεμαχισμένες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • χοντρό αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • 1 φλ. βουτυρόγαλα (ξινόγαλα ή αριάνι)
  • ½ φλ. κρέμα γάλακτος βαριά
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
  • φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα

Διαδικασία

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τα πράσα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10-15 λεπτά ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν, όχι όμως να ροδίσουν.

Ρίχνουμε το ζωμό κότας, τις πατάτες, το φύλλο δάφνης και αλατοπιπερώνουμε.

Βάζουμε τη σούπα να πάρει μια βράση σε υψηλή φωτιά.

Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Με μία λαβίδα αφαιρούμε τις πατάτες από τη σούπα, τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ και τις αφήνουμε στην άκρη.

Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και μεταφέρουμε την υπόλοιπη σούπα στον κάδο του μπλέντερ.

Πολτοποιούμε τη σούπα για 2 περίπου λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και τη μεταφέρουμε σε μια καθαρή κατσαρόλα.

Περνάμε τις πατάτες από το μύλο του πουρέ και τις βάζουμε στην κατσαρόλα με την υπόλοιπη σούπα.

Προσθέτουμε το βουτυρόγαλα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με αναδευτήρα.

Σιγοβράζουμε τη σούπα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με τον αναδευτήρα.

Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο στη σούπα και ανακατεύουμε.

Αλατοπιπερώνουμε, αν χρειάζεται, γαρνίρουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές