Ψητό χοιρινό με κυδώνια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΡΕΑΣ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4-6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Psito chirino me kydonia

Υλικά

  • 1 ½ κλ. χοιρινό, ώμο χωρίς κόκκαλο
  • ελαιόλαδο, για λάδωμα
  • 2 κυδώνια μεγάλα, καθαρισμένα, χωρίς κουκούτσια και κομμένα στα τέσσερα
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια, τεμαχισμένα
  • 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 πιπερίτσες τσίλι, ξεσποριασμένες και ψιλοκομμένες
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 2 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 100 ml. λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κ.σ. λευκό ξύδι
  • 30 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 30 γρ. καστανή ζάχαρη
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι μαύρο, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160C στον αέρα ή 180C στις αντιστάσεις.

Kάνουμε μικρές τομές στο κρέας και το τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί με την πέτσα προς τα πάνω.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα κυδώνια, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τις πιπεριές τσίλι και τα φύλλα δάφνης, ανακατεύουμε και τα τοποθετούμε ομοιόμορφα γύρω από το κρέας.

Σε ένα μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, τη ζάχαρη άχνη, τη καστανή ζάχαρη, το αλάτι  και το πιπέρι, χτυπάμε με αναδευτήρα και περιχύνουμε το κρέας και τα λαχανικά με μείγμα.

Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, κλείνουμε καλά τις άκρες και μαγειρεύουμε στη χαμηλή θέση του φούρνου για 1 ώρα.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και μαγειρεύουμε για ακόμη 1 ώρα, ραντίζοντας τακτικά το κρέας και τα λαχανικά με τα υγρά που ταψιού.

Αφαιρούμε το κρέας από το φούρνο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.

Σερβίρουμε τις φέτες χοιρινού μαζί με τα  κυδώνια και τα λαχανικά.

Σχετικές Συνταγές