Τάρτα με κρέμα αμυγδάλου και αχλάδια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 10 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Tarta me krema amygdaloy kai achladia

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ φλ. ζάχαρη άχνη
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 113 γρ. (½ φλ.) βούτυρο, τεμαχισμένο
  • 120 γρ. τυρί κρέμα
  • ½ κ.γ. βανίλια
  • 1 αβγό

Για τη γέμιση:

  • ¾ φλ. βούτυρο
  • ½ φλ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γ. καλαμποκάλευρο
  • ½ κ.γ. βανίλια
  • ½ κ.σ. ρούμι
  • 1 αβγό
  • 1 ½ φλ. αλεύρι αμυγδάλου
  • 3 ώριμα αχλάδια
  • 2 κ.σ. χυμό λεμονιού

Για το γλάσο:

  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • ¼ φλ. νερό
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Για τη γαρνιτούρα:

  • ζάχαρη άχνη, για γαρνιτούρα
  • αμύγδαλα, για γαρνιτούρα

Διαδικασία

Για τη ζύμη:

Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμειγνύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη και το μπέικιν πάουντερ.

Προσθέτουμε το τυρί κρέμα και το λιώνουμε με ένα πιρούνι να ενωθεί με το αλεύρι.

Προσθέτουμε τα κομμάτια βουτύρου και ανακατεύουμε να ενωθεί με το μείγμα.

Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύουμε το αβγό με τη βανίλια, το αδειάζουμε στη ζύμη και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Για τη γέμιση:

Εντωμεταξύ, με ένα μίξερ χειρός χτυπάμε ¾ φλ. βούτυρο με ½ φλ. ζάχαρη άχνη.

Προσθέτουμε τη βανίλια, το αβγό και το ρούμι και χτυπάμε να ενωθούν.

Αναμιγνύουμε το αλεύρι αμυγδάλου με το καλαμποκάλευρο, το προσθέτουμε στο μείγμα και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Με ένα πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε διάμετρο 30 εκ.,  τη μεταφέρουμε σε μια ταρτιέρα 25 εκ. με αποσπώμενη βάση και τρυπάμε τη βάση της ζύμης με ένα πιρούνι.

Κόβουμε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος διαμέτρου λίγο μεγαλύτερη από αυτή της φόρμας μας και σκεπάζουμε τη ζύμη της τάρτας μας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε βάρος π.χ. φασόλια και ψήνουμε στους 200C για 15 λεπτά.

Καθαρίζουμε τα αχλάδια, τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού αμέσως και ανακινούμε το μπολ να ενωθούν τα υλικά, για να μην μαυρίσουν.

Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο, αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και το βάρος και αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει.

Γεμίζουμε τη βάση της τάρτας με την κρέμα αμυγδάλου.

Κόβουμε τα αχλάδια σε φέτες και τις απλώνουμε ομοιόμορφα, πιέζοντας απαλά επάνω στην κρέμα αμυγδάλου. Ξεκινάμε να τοποθετούμε από τις άκρες του ταψιού με τις πιο μεγάλες φέτες αχλαδιού και προχωράμε προς το κέντρο της τάρτας με τις μικρότερες, καλύπτοντας ελαφρώς η μία φέτα την άλλη.

Για το γλάσο:

Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσουν.

Προσθέτουμε το βούτυρο και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.

Με ένα πινέλο απλώνουμε το γλάσο πάνω σε κάθε αχλάδι.

Ψήνουμε στους 175C για 30-35 λεπτά.

Αφαιρούμε την τάρτα από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη, γαρνίρουμε με αμύγδαλα και σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές