Τάρτα με ραδίκια και γραβιέρα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 1
Tarta me radikia kai graviera

Υλικά

  • 2 φύλλα ζύμης κουρού, αποψυγμένα
  • βούτυρο, λιωμένο, για άλειμμα
  • χοντρό αλάτι
  • 4 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 450 γρ. ραδίκια, ψιλοκομμένα
  • ½ μέτριο κρεμμύδι, λιωμένο
  • ½ φλ. (60γρ.) γραβιέρα Νάξου, τριμμένη
  • 4 μεγάλα αβγά
  • 1 φλ. γάλα πλήρες
  • 1 πρέζα μουστάρδα σε σκόνη
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Βουτυρώνουμε το εσωτερικό και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας διαμέτρου 22 εκ.

Απλώνουμε το 1ο φύλλο ζύμης κουρού στο πυρίμαχο σκεύος και αλείφουμε με βούτυρο.

Σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο ζύμης κουρού, τοποθετώντας το σταυρωτά και αλείφοντάς το με βούτυρο ενδιάμεσα.

Με ένα μαχαίρι κόβουμε τα περισσεύματα των φύλλων ζύμης κουρού, που προεξέχουν και με τα δάχτυλά μας πιέζουμε τη ζύμη στα τοιχώματα της ταρτιέρας.

Με ένα πιρούνι τρυπάμε τη ζύμη σε αρκετά σημεία και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει

Προσθέτουμε 3 κ.σ ελαιόλαδο και τα ραδίκια, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι τα ραδίκια να μαραθούν.

Σε ένα σουρωτήρι στραγγίζουμε καλά το μείγμα με τα ραδίκια, πατώντας δυνατά με ένα πιρούνι για να αποβάλλουν τα περισσότερα από τα υγρά τους.

Απλώνουμε ομοιόμορφα τα ραδίκια στη ψημένη βάση της ζύμης και στη συνέχεια καλύπτουμε τα ραδίκια με τη γραβιέρα.

Σε ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αβγά, το γάλα, τη μουστάρδα σε σκόνη, το μοσχοκάρυδο, ½ κ.γ. αλάτι και 1/8 κ.γ. πιπέρι.

Ρίχνουμε την κρέμα επάνω στα ραδίκια και ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να δέσει η κρέμα.

Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει για 15 λεπτά και σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές