Ζυμαρικά φιογκάκια στο φούρνο με ρικότα και σπανάκι

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Zymarika fiogkakia sto foyrno me rikota kai spanaki

Υλικά

  • 230 γρ. ζυμαρικά φιογκάκια (φαρφάλες)
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • ½ κρεμμύδι κίτρινο, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. σκόρδο, λιωμένο
  • 230 γρ. σπανάκι, ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις Αλλατίνη
  • ¾ φλ. γάλα
  • ½ φλ. μοτσαρέλα, τριμμένη
  • ½ φλ. ρικότα
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • ψιλό αλάτι, κατά βούληση
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • ½ φλ. νιφάδες κόκκινου πιπεριού, σπασμένες
  • ½ φλ. παρμεζάνα, τριμμένη

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.

Μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό που βράζει, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου.

Στραγγίζουμε και αφήνουμε τα φιογκάκια στην άκρη.

Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ταψί.

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό.

Μειώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή και προσθέτουμε το σπανάκι.

Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το σπανάκι να μαραθεί.

Πασπαλίζουμε το μείγμα με αλεύρι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, χωρίς καπάκι, για 1 λεπτό.

Σταδιακά προσθέτουμε γάλα και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι το μείγμα να πείξει και να γίνει λείο.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τα μαγειρεμένα ζυμαρικά, τη μοτσαρέλα, τη ρικότα, τη ζάχαρη, αλάτι, μαύρο πιπέρι και το κόκκινο πιπέρι.

Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με παρμεζάνα.

Ψήνουμε στο φούρνο για 15-20 λεπτά.

Σχετικές Συνταγές