Ψητές ντομάτες με κατσικίσιο τυρί

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4-6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 1
Psites ntomates me katsikisio tyri

Υλικά

  • 12 μέτριες ντομάτες (1 κιλό)
  • 500 γρ. κατσικίσιο τυρί
  • 1 μεγάλο αβγό, ελαφρά χτυπημένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 κ.σ. βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • 1 κ.γ. χοντρό αλάτι
  • ¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • ¼ φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο, για γαρνίρισμα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Κόβουμε τις κορυφές (φέτες-καπάκια) από τις ντομάτες και τις κρατάμε.

Με ένα κουτάλι αδειάζουμε προσεκτικά το εσωτερικό τους (σπόρους και σάρκα), ώστε να μην τρυπήσουμε το δέρμα τους.

Τοποθετούμε τις ντομάτες σε ένα πυρίμαχος σκεύος.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το κατσικίσιο τυρί με το αβγό, το σκόρδο, το βασιλικό, το αλάτι και 2 κ.σ. από το ελαιόλαδο.

Γεμίζουμε τις ντομάτες με το μείγμα τυριού κατά τα ¾, τις κλείνουμε με τα "καπάκια" τους και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (2 κ.σ.).

Ψήνουμε για 35 λεπτά, μέχρι οι ντομάτες να μαλακώσουν και να ροδίσουν σε σημεία και το τυρί να ζεσταθεί.

Αφαιρούμε από το φούρνο και τις αφήνουμε στο πυρίμαχο σκεύος για 15 λεπτά.

Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε τις ντομάτες ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου. 

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Αλάτι (χοντρό) Βασιλικός Ελαιόλαδο Κρεμμυδάκια φρέσκα Ντομάτες Πιπέρι (Μαύρο) Σκόρδο Τυρί (κατσικίσιο)

Σχετικές Συνταγές