Πιλάφι με μοσχάρι και καρότα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4-6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Pilafi me moschari kai karota

Υλικά

  • 680 γρ μοσχάρι, κομμένο σε μπουκιές
  • 4 κ.σ. φυτικό λάδι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 μέτρια καρότα, ψιλοκομμένα
  • 1 κ.γ. αλάτι + 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 1/2 καυτερή κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
  • 1 3/4 φλ. ζεστό νερό, για το κρέας
  • 2 1/2 φλ. κίτρινο μακρύκοκκο ρύζι 
  • 4 φλ. ζεστό νερό, για το ρύζι
  • 1 σκόρδο
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο

Διαδικασία

Αφαιρούμε τυχόν λίπη και νεύρα από το μοσχάρι, το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και το κόβουμε σε μπουκιές.

Προθερμαίνουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή θερμοκρασία και  ρίχνουμε το λάδι.

Μόλις ζεσταθεί το λάδι, προσθέτουμε το μοσχάρι και σοτάρουμε σε υψηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας συχνά, για 7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Μειώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.

Ρίχνουμε τα καρότα, 1 κ.γ. αλάτι, 1/2 κ.γ. πιπέρι, 1 κ.γ. πάπρικα, 1 κ.γ. κύμινο, 2-3 φύλλα δάφνης, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα.

Προσθέτουμε 1 3/4 φλ. ζεστό νερό, σιγομαγειρεύουμε με το καπάκι, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία, για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Όσο μαγειρεύεται το κρέας, πλένουμε το ρύζι σε τρεχούμενο νερό , το βάζουμε σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.

Απλώνουμε το ρύζι σε μία στρώση πάνω από το κρέας, πασπαλίζουμε με 1 κ.γ. αλάτι, προσθέτουμε 4 φλ. ζεστό νερό, αφήνουμε να πάρει βράση και στη συνέχεια μειώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι για 10 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το περισσότερο νερό.

Κόβουμε οριζόντια το κεφάλι του σκόρδου, ώστε να φανούν οι σκελίδες και το τοποθετούμε με το κομμένο μέρος προς τα κάτω στο κέντρο του ρυζιού.

Προσθέτουμε την καυτερή πιπεριά (προαιρετικά) και πασπαλίζουμε το ρύζι με 1 κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο.

Με μια κουτάλα ανοίγουμε 7-10 τρύπες στο ρύζι για να φεύγει ο ατμός, μειώνουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή και μαγειρεύουμε με το καπάκι για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι.

Αφαιρούμε το σκόρδο και τα φύλλα δάφνης, ανακατεύουμε προσεκτικά όλα τα υλικά να ενωθούν και σερβίρουμε.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλάτι Δάφνη Καρότα Κόλιανδρος Κρεμμύδι Κύμινο Λάδι φυτικό Μοσχάρι Νερό Πάπρικα Πιπέρι (Μαύρο) Πιπεριά (καυτερή) Ρύζι (μακρύκοκκο) Σκόρδο

Σχετικές Συνταγές