Φασόλια γίγαντες πλακί

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΣΠΡΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 5 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Fasolia gigantes plaki

Υλικά

  • 500 γρ. φασόλια γίγαντες-ελέφαντες Καστοριάς
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, λεπτοκομμένο
  • 4-5 κ.σ. μαϊντανός , λεπτοκομμένος
  • 1/2 κ.γ. σέλερι,  λεπτοκομμένο
  • 1/2 φλ. ζεστό νερό
  • 400 γρ.  ντομάτα κονκασέ ή 600γρ φρέσκια ντομάτα, τριμμένη
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση

Διαδικασία

Από την προηγούμενη νύχτα, μουλιάζουμε τα φασόλια γίγαντες σε μπόλικο νερό.

Την επόμενη μέρα σουρώνουμε τα φασόλια και τα ξεπλένουμε με μπόλικο τρεχούμενο νερό.

Σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό και μία πρέζα αλάτι βάζουμε τους γίγαντες, ώστε να καλύπτονται πλήρως με το νερό.

Βράζουμε και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε.

Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.

Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο ταψί βάζουμε το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τη σκελίδα σκόρδο και ψήνουμε στους 180C για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο.

Προσθέτουμε τους γίγαντες, το σέλερι, το μαϊντανό, 1/2 φλ. ζεστό νερό και αλατοπιπερώνουμε.

Επιστρέφουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Βγάζουμε πάλι το ταψί από το φούρνο, ανακατεύουμε τους γίγαντες ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε την ντομάτα.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε μια πρέζα ρίγανη και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 50-60 λεπτά στους 180C, μέχρι τα φασόλια να μαλακώσουν και η σάλτσα να δέσει.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλάτι Ελαιόλαδο Κρεμμύδι Μαϊντανός Νερό Ντοματάκια κονκασέ Ντομάτες Πιπέρι (Μαύρο) Ρίγανη Σέλερι Σκόρδο Φασόλια (γίγαντες)

Σχετικές Συνταγές