Ψητές μελιτζάνες με ντομάτα και σκόρδο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 1
Psites melitzanes me ntomata kai skordo

Υλικά

  • 900γρ μελιτζάνες
  • 5 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο,  λιωμένες
  • 750 γρ ντομάτα κονκασέ, σουρωμένη, κρατάμε το χυμό
  • 2 κ.σ. ΤΟΠ κρέμα βαλσάμικου με ντομάτα και μυρωδικά
  • 1/4 φλ μαϊντανός, κομμένος

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230C.

Λαδώνουμε ελαφρά ένα ταψί.

Αφαιρούμε τα πράσινα καπέλα από τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος.

Τις τοποθετούμε στο ταψί δίπλα-δίπλα με την κομμένη τους πλευρά προς τα πάνω.

Περιχύνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.

Ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με ένα μαχαίρι.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Βάζουμε τα κρεμμύδια και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.

Καλύπτουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, προσθέτοντας 1 - 2 κ.σ. νερό αν στεγνώσει η κατσαρόλα ή αν γίνουν πολύ σκούρα τα κρεμμύδια.

Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα.

Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, την κρέμα βαλσάμικου με ντομάτα και μυρωδικά και το αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε χωρίς καπάκι σε μέτρια προς υψηλή φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει το μείγμα, ανακατεύοντας συχνά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε μαϊντανό. Δοκιμάζουμε να δούμε αν χρειάζεται κι άλλο αλατοπίπερο.

Με ένα κουτάλι απλώνουμε το μείγμα πάνω στις μελιτζάνες. Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Βάζουμε όσο μείγμα περισσέψει στο ταψί και το αραιώνουμε με το χυμό ντομάτας, που έχουμε κρατήσει.

Ψήνουμε για 5-7 λεπτά να πάρει γεύση η μελιτζάνα.

Σερβίρουμε τις μελιτζάνες μας ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Σχετικές Συνταγές