Φασολάκια στο φούρνο με μπέικον και γραβιέρα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6-8 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Fasolakia sto foyrno me mpeikon kai graviera

Υλικά

  • 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο (1 κ.σ. + 1 κ.σ.)
  • 900 γρ φασολάκια, καθαρισμένα
  • αλάτι
  • 6 κομμάτια μπέικον
  • 2 κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 250 γρ μανιτάρια, ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. κρεμ φρες
  • 1/3 φλ. κρέμα γάλακτος βαριά
  • 170 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
  • ½ φλ φρυγανιά, τριμμένη

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC.

Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος με 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο.

Σε μία κατσαρόλα βράζουμε νερό και στη συνέχεια προσθέτουμε αλάτι και τα φασολάκια μας.

Βράζουμε για 5 λεπτά και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό.

Αφαιρούμε τα φασολάκια από το μπολ, τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Σε ένα τηγάνι μαγειρεύουμε το μπέικον, μέχρι να ροδίσει.

Αφαιρούμε το μπέικον και τσιγαρίζουμε στο λίπος που έχει μείνει, τα κρεμμυδάκια για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το αλάτι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για άλλα 5 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την κρεμ φρες και την κρέμα γάλακτος.

Ρίχνουμε και την τριμμένη γραβιέρα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Προσθέτουμε τα φασολάκια, τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, το θυμάρι και το μπέικον, το οποίο έχουμε θρυμματίσει.

Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε τα φασολάκια μας στο πυρίμαχο σκεύος.

Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο (1 κ.σ.)  και το ανακατεύουμε με την τριμμένη φρυγανιά.

Πασπαλίζουμε τη φρυγανιά με βούτυρο πάνω από τα φασολάκια μας και ψήνουμε για 30 λεπτά.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, αφήνουμε λίγο να μαζέψει τα υγρά του και σερβίρουμε. 

Σχετικές Συνταγές