Ριζότο με μύδια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 4
Rizoto me mydia

Υλικά

  • 1 ½ φλ  Agrino Λαϊς Καρολίνα λευκό μεσόκοκκο ρύζι για ριζότο
  • 1 ½  φλ ξηρό λευκό κρασί
  • 3 φλ νερό + επιπλέον νερό ή ζωμός κοτόπουλου, κατά βούληση
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, 1/2 σε φέτες + 1/2 λεπτοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, 2 λιωμένες + 2 πολτοποιημένες
  • 1 κλωνάρι θυμάρι
  • 1 κλωνάρι μαϊντανός
  • 6 μέτριες πιπεριές κέρατο, τεμαχισμένες
  • 900 γρ μύδια, πλυμένα
  • 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κλωνάρι σέλερι, λεπτοκομμένο
  • 340 γρ ντομάτες καθαρισμένες, ξεσποριασμένες και λεπτοκομμένες ή 1 φλ ντομάτα κονκασέ
  • μια γενναιόδωρη πρέζα σαφράν
  • 1 φλ φρέσκος αρακάς, μαγειρεμένος ή κατεψυγμένος, ξεπαγωμένος
  • αλάτι 
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανός, κομμένος

Διαδικασία

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε 1 φλ κρασί και 3 φλ νερό. 

Ρίχνουμε τις φέτες κρεμμύδι, το λιωμένο σκόρδο, το κλωνάρι θυμαριού και μαϊντανού και τις πιπεριές και βράζουμε.

Προσθέτουμε τα μύδια, καλύπτουμε και μαγειρεύουμε για 4 λεπτά, μέχρι να ανοίξουν.

Τα ανακατεύουμε στη μέση του χρόνου.

Με μια τσιμπίδα μεταφέρουμε τα μύδια σε ένα μπολ και πετάμε όσα δεν έχουν ανοίξει.

Όταν κρυώσουν, αφαιρούμε τα μύδια από το κέλυφός τους.

Απλώνουμε ένα σουρωτήρι με ένα διπλωμένο τούλι, το βάζουμε πάνω από ένα κατσαρολάκι και σουρώνουμε το χυμό από τα μύδια.

Προσθέτουμε νερό ή ζωμό για να βγάλουμε 6 φλ.

Σιγομαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.

Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε όσο θέλουμε.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ τηγάνι και προσθέτουμε το λεπτοκομμένο κρεμμύδι, το σέλερι και μια γενναία πρέζα αλάτι.

Μαγειρεύουμε για 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Δεν το ροδίζουμε.

Προσθέτουμε το ρύζι και το πολτοποιημένο σκόρδο και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε 1/2 φλ κρασί και ανακατεύουμε και πάλι, μέχρι να εξατμιστεί.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και το σαφράν και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας, για 5 λεπτά, μέχρι οι ντομάτες να βγάλουν το άρωμά τους.

Ξεκινάμε να προσθέτουμε το ζωμό που σιγομαγειρεύεται, 1 μεγάλη κουταλιά τη φορά. Ο ζωμός θα πρέπει ίσα να καλύπτει το ρύζι και να σχηματίζει φούσκες.

Μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθεί.

Συνεχίζουμε με αυτόν τον τρόπο, προσθέτοντας ζωμό, όταν βλέπουμε ότι το ρύζι στεγνώνει.

Όταν το ρύζι μαλακώσει, προσθέτουμε τα μύδια και τους χυμούς τους και τον αρακά.

Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε αν θέλουμε.

Προσθέτουμε κι άλλη 1 κουταλιά ζωμό και αφαιρούμε από τη φωτιά. Το ριζότο θα πρέπει να είναι κρεμώδες (προσθέτουμε ζωμό αν δεν είναι).

Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως.

Σχετικές Συνταγές