Λαχανοντολμάδες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 20 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 4
Lachanontolmades

Υλικά

  • 2 μέτρια πράσινα λάχανα, με τα φύλλα τους ξεχωρισμένα
  • 4 κ.σ. βούτυρο Χωριό Soft ανάλατο
  • 1/2 φλ ντοματοπελτέ
  • αλάτι
  • 450 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1/4 φλ ρύζι καρολίνα
  • 1 μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι, λιωμένο
  • 2 κ.σ. φρέσκο βασιλικό, κομμένο
  • 2 κ.σ. κόλιανδρο, κομμένο
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, κομμένο
  • 1/2 κ.γ. βασιλικό ξηρό
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 2 μικρές ντομάτες

Διαδικασία

Αφαιρούμε το κοτσάνι από κάθε λάχανο και ξεχωρίζουμε τα φύλλα. Κόβουμε στη μέση τα πολύ μεγάλα φύλλα.

Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει βάζουμε 3-4 λαχανόφυλλα τη φορά και ζεματίζουμε για 3-5 λεπτά.

Βγάζουμε ποσεκτικά τα λαχανόφυλλα από το νερό με μια τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Αφαιρούμε το νερό από την κατσαρόλα και βάζουμε το βούτυρο.

Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά να λιώσει, προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ και 2 φλ νερό και ανακατεύουμε με αναδευτήρα.

Αλατίζουμε, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σάλτσα μας στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, 3/4 κ.γ. αλάτι, 1/4 κ.γ. πιπέρι και ανακατεύουμε.

Στρώνουμε τον πάτο μίας μεγάλης κατσαρόλας με τα σκισμένα λαχανόφυλλα,  που δεν θα χρησιμοποιήσουμε στο τύλιγμα, και με ρετάλια από φύλλα.

Ρίχνουμε πάνω στη στρώση λάχανου τη σάλτσα ντομάτας και αφήνουμε στην άκρη.

Στην επιφάνεια εργασίας απλώνουμε ένα λαχανόφυλλο τη φορά, αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα .

Βάζουμε 2 κ.σ. γέμιση κιμά ανά λαχανόφυλλο, κλείνουμε τις δύο άκρες του φύλλου και τυλίγουμε σφιχτά σαν ρολό.

Μεταφέρουμε τους λαχανοντολμάδες με τη ραφή προς τα κάτω μέσα στην κατσαρόλα.

Βάζουμε ολόκληρες τις ντομάτες ανάμεσα στους λαχανοντολμάδες.

Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και φέρνουμε σε σημείο βρασμού σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, έπειτα χαμηλώνουμε και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά, για 45 λεπτά.

Προσθέτουμε λίγο νερό, αν χρειάζεται.

Μεταφέρουμε τους λαχανοντολμάδες σε μια πιατέλα και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς.

Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με σάλτσα και τους σερβίρουμε ζεστούς.

Σχετικές Συνταγές