Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 16 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 4
Christoygenniatikos kormos sokolatas

Υλικά

Για το κέικ:
  • λίγο βούτυρο
  • 5 αβγά
  • 140 γρ ζάχαρη μουσκοβάντο
  • 100 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 25 γρ σκόνη κακάο
  • ζάχαρη άχνη
Για την επικάλυψη-γέμιση:
  • 285 ml κρέμα γάλακτος
  • 450 γρ σοκολάτα 
  • ζάχαρη άχνη

Διαδικασία

Για το κέικ:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190C. 

Βουτυρώνουμε ένα 30Χ35 ταψί και απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί.

Σε δύο μεγάλα μπολ χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια των αβγών. 

Ρίχνουμε στους κρόκους ζάχαρη και 2 κ.σ. νερό. 

Με ένα μίξερ χτυπάμε τους κρόκους για 5 λεπτά μέχρι να ξανθύνει το μείγμα και να γίνει παχύρρευστο.

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο, τα προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα να ενσωματωθούν τα υλικά.

Με καθαρό μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή και την προσθέτουμε σε τρεις δόσεις στο μείγμα μας, ανακατεύοντας απαλά να ενσωματωθεί.

Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί, που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί, και απλώνουμε ομοιόμορφα. 

Ψήνουμε για 10-12 λεπτά. 

Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί  σε μια επιφάνεια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. 

Αναποδογυρίζουμε το κέικ πάνω στο αντικολλητικό χαρτί  και αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί στο οποίο ψήθηκε.

Καλύπτουμε το κέικ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. 

Τυλίγουμε το κέικ με το αντικολλητικό χαρτί σε χαλαρό ρολό.

Για την επικάλυψη και τη γέμιση: 

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Μόλις φθάσει στο σημείο βρασμού, αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 400 γρ σοκολάτας, τεμαχισμένη. 

Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει το μείγμα μας λείο. 

Αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια βάζουμε στο ψυγείο για 1 περίπου ώρα. 

Τεμαχίζουμε την υπόλοιπη σοκολάτα, βάζουμε 1/3 από το γλάσο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε για να φτιάξουμε τη γέμιση.

Ξεδιπλώνουμε προσεκτικά το κέικ και απλώνουμε τη γέμιση.

Ρολάρουμε και πάλι το κέικ με τη γέμιση με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού και τοποθετούμε σε ένα δίσκο σερβιρίσματος.

Απλώνουμε το γλάσο στον υπόλοιπο κορμό,  πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Αλεύρι Βούτυρο Ζάχαρη (άχνη) Ζάχαρη μουσκοβάντο Κακάο Κρέμα γάλακτος Σοκολάτα

Σχετικές Συνταγές