Μελομακάρονα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 40 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Melomakarona

Υλικά

Για τα μελομακάρονα:

  • 1 φλ βούτυρο ανάλατο, μαλακωμένο
  • 1 1/2 φλ φυτικό λάδι 
  • 1/2 φλ ζάχαρη άχνη
  • 2 μεγάλα πορτοκάλια, χυμός
  • 2 κ.σ. βανίλια
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν σόδα
  • 6 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 φλ καρύδια, λεπτοκομένα, για πασπάλισμα
  • 1 κ.γ. κανέλα, για πασπάλισμα

Για το σιρόπι:

  • 1 1/2 φλ μέλι
  • 1 1/2 φλ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 φλ νερό
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού

Διαδικασία

Για τα μελομακάρονα:

Χτυπάμε το βούτυρο και το λάδι μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη και σταδιακά το χυμό πορτοκάλι.

Προσθέτουμε τη βανίλια, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και 2 φλ αλεύρι και χτυπάμε.

Προσθέτουμε άλλα 2 φλ αλεύρι και κατόπιν το υπόλοιπο. Μπορεί να μη χρειαστεί όλο, προσέχουμε το μείγμα μας να μη σφίξει.

Ζυμώνουμε ελαφρά μέσα στο μπολ.

Παίρνουμε ζύμη σε μέγεθος καρυδιού, πλάθουμε τα μελομακάρονά μας σε μικρά οβάλ και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί. 

Ψήνουμε στους 180C για 25 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν.

Για το σιρόπι:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά (μέλι, ζάχαρη, νερό, χυμό λεμονιού) και βράζουμε για 5 λεπτά.

Βουτάμε τα μελομακάρονα μέσα σιρόπι και με μία ξύλινη κουτάλα τα γυρίζουμε από κάθε πλευρά για μερικά δευτερόλεπτα και τα τοποθετούμε σε επιφάνεια στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα.

Πασπαλίζουμε τα μελομακάρονά μας με το μείγμα καρύδια - κανέλα και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Σχετικές Συνταγές