Αρνάκι με πράσα και σέλινο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΡΕΑΣ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Arnaki me prasa kai selino

Υλικά

  • 1½ κιλό αρνίσιο μπούτι ή σπάλα (με το κόκαλο), σε μερίδες
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 καρότο  κομμένο σε ροδέλες
  • 2 - 3 κόκκοι μπαχάρι
  • 1 σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε μεγάλα κομμάτια
  • 4 πράσα, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 μεγάλο ματσάκι σέλινο με τα φύλλα του, ψιλοκομμένο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι κρασιού λευκό γλυκό κρασί
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο:

  • χυμός από 1 λεμόνι
  • 1 αβγό (κατά προτίμηση βιολογικό), χωριστά το ασπράδι από τον κρόκο

Διαδικασία

Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα το κρέας, προσθέτουμε τα δαφνόφυλλα, το καρότο, το μπαχάρι και νερό μέχρι τη μέση της κατσαρόλας. Τα βάζουμε να βράσουν για μισή ώρα. Βγάζουμε το κρέας με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε να στραγγίξει καλά. Σουρώνουμε τον ζωμό από τα υπόλοιπα υλικά και τον κρατάμε στην άκρη. Πρέπει να πάρουμε περίπου 1/2 λίτρο ζωμό.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 2 - 3 λεπτά. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τον ζωμό που έχουμε κρατήσει. Αν δεν είναι 1/2 λίτρο, θα προσθέσουμε λίγο ζεστό νεράκι. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση, μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί για 30 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη σελινόριζα, τα πράσα, το σέλινο και το μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 20 - 25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Πέντε λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος, θα φτιάξουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε με αυγοδάρτη σε ένα μπολ το ασπράδι σε μαρέγκα, προσθέτουμε τον κρόκο και σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα.

Παίρνουμε λίγο από το ζωμό του φαγητού και τον ρίχνουμε με αργή ροή στο αυγολέμονο χτυπώντας διαρκώς, μέχρι να ζεσταθεί. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε το αυγολέμονο στο φαγητό και ανακινούμε την κατσαρόλα, έτσι ώστε το αυγολέμονο να αναμειχθεί καλά με το ζωμό του φαγητού

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΣΕΛΗΝΟΡΙΖΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΕΛΕΡΙ 'Η ΣΕΛΗΝΟ

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Αλεύρι Αρνί Ελαιόλαδο Καρότα Κρασί (λευκό) Κρεμμύδι Λεμόνια Μαϊντανός Μπαχάρι Πράσα Σέλινο Σελινόριζα Φυλλα δάφνης

Σχετικές Συνταγές