Ψητός σολομός με κους κους, λαχανικά και κρέμα βαλσάμικου με δαμάσκηνο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΨΑΡΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 3 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Psitos solomos me kous kous lachanika kai krema valsamikou me damaskino

Υλικά

Για το κους κους:

  • 250 γρ. κουσκούς ψιλό
  • 1 κ. γ. ζαφορά σε ίνες (κρόκος Κοζάνης)
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 1 κολοκυθάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 4 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ. σ. κρέμα βαλσάμικου με δαμάσκηνο
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σολομό:

  • 1 κ.γ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
  • 2 κ.σ. σόγια
  • 1 πορτοκάλι ξύσμα
  • 3 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου με δαμάσκηνο
  • 1 πράσινο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 3 φιλέτα σολομού
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

 

 

 

Διαδικασία

Για το κους κους:

Μουλιάζουμε το κους κους σε ζεστό νερό ένα προς δύο μαζί με τη ζαφορά για περίπου 10 λεπτά.

Αφού τραβήξει το νερό, απλώνουμε σε ενα ταψί και αφρατεύουμε με ένα πιρούνι.

Ανακατεύουμε την κρέμα βαλσάμικου με δαμάσκηνο και όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί.

Για το σολομό:

Μαρινάρουμε την κρέμα βαλσάμικου με δαμάσκηνο και όλα τα  υπόλοιπα υλικά μαζί με το σολομό και τα αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Ψήνουμε το σολομό σε ένα καυτό τηγάνι μαζί με τη μαρινάδα για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά σε μέτρια θερμοκρασία.

Σερβίρουμε μαζί με το κους κους.

Σχετικές Συνταγές