Κοτόπουλο με λεμόνι θυμάρι και μαραθόριζα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΡΕΑΣ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Kotopoulo me lemoni thymari kai marathoriza

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο (1½ κιλού) κομμένο στα 8 
  • 1 λεμόνι (τον χυμό και το ξύσμα του) 
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό 
  • 4 μαραθόριζες (φινόκιο) καθαρισμένες και κομμένες στη μέση 
  • 1 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο 
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο 
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα 
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό 
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου σπιτικό 
  • 4 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες 
  • 1 σελινόριζα μέτρια ψιλοκομμένη 
  • 4 πράσα (μόνο το λευκό τμήμα τους) 
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • αλάτι 
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Aλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο και το αλευρώνουμε ελαφρά. Ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές του, μέχρι να ροδίσει καλά. Μεταφέρουμε το κοτόπουλο στη γάστρα και προσθέτουμε στο ίδιο τηγάνι το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη σελινόριζα και τα πράσα και τα σοτάρουμε για 10 λεπτά περίπου. Σβήνουμε με το κρασί και περιχύνουμε με το μίγμα το κοτόπουλο. Προσθέτουμε τη μαραθόριζα, το θυμάρι, τον μαραθόσπορο, το λεμόνι, τον ζωμό κοτόπουλου και το ξύσμα λεμονιού, σκεπάζουμε τη γάστρα και την τοποθετούμε στον φούρνο. Ψήνουμε το φαγητό για 1½ ώρα. Σερβίρουμε σε κάθε πιάτο από μισή μαραθόριζα και το ανάλογο κοτόπουλο μαζί με αρκετή σάλτσα και τα λαχανικά.

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΞΥΣΜΑ ΓΙΑΤΙ Η ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΞΥΣΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΙΚΡΙΣΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλεύρι Ελαιόλαδο Ζωμός (κότας) Θυμάρι Κοτόπουλο Κρασί (λευκό) Λεμόνια Μάραθος Μαραθόσπορος Πράσα Σελινόριζα Σκόρδο

Σχετικές Συνταγές