Ψητό χοιρομέρι με γλάσο πορτοκαλιού

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΡΕΑΣ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 8 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Psito choiromeri me glaso portokaliou

Υλικά

Για το χοιρομέρι:

  • 3,5 κιλά  χοιρομέρι
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και κομμένες
  • αλάτι, κατά βούληση
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο, κατά βούληση
  • 2 μικρά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι

Για το γλάσο:

  • ½  φλ. μαρμελάδα πορτοκάλι
  • ½  φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • ½  κ.σ. μουστάρδα dijon

Διαδικασία

Για το χοιρομέρι:

Βάζουμε τη σχάρα του φούρνου στην τρίτη χαμηλότερη θέση και στη συνέχεια προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160C.

Τοποθετούμε το χοιρομέρι σε ένα μεγάλο ταψί και χαρακώνουμε το κρέας διαγώνια.

Με ένα μικρό μαχαίρι κάνουμε μικρές τομές στο κρέας και μπήγουμε στις τομές τις σκελίδες σκόρδου.

Πασπαλίζουμε το κρέας με αλάτι και πιπέρι για να πάρει νοστιμιά.

Ψήνουμε το χοιρομέρι για 2 ώρες στο φούρνο.

Αφαιρούμε το κρέας από το φούρνο.

Για το γλάσο:

Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη μαρμελάδα πορτοκάλι, το ½  φλ.  φρέσκο χυμό πορτοκάλι, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά, ανακατεύοντάς διαρκώς.

Αποσύρουμε το γλάσο από τη φωτιά και αλείφουμε με αυτό όλη την επιφάνεια του κρέατος.

Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και το χυμό πορτοκαλιού στο ταψί με το κρέας.

Επιστρέφουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε το κρέας για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Μεταφέρουμε το κρέας σε ένα ξύλο κοπής ή σε μία μεγάλη πιατέλα, το καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτo και το αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά.

Κόβουμε το χοιρομέρι σε φέτες και το σερβίρουμε με τα κρεμμυδάκια και το ζουμί του συνοδεία πικάντικου πουρέ κολοκύθας.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλάτι Κρεμμύδι Μαρμελάδα πορτοκάλι Μουστάρδα (Ντιζόν) Πιπέρι (Μαύρο) Πορτοκάλι (χυμός) Σκόρδο Χοιρινό (μπούτι) Χυμός (πορτοκάλι)

Σχετικές Συνταγές