Πατάτες gratin με καραμελωμένα κρεμμύδια και γραβιέρα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΛΑΧΑΝΙΚΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6-8
Patates gratin me karamelomena kremmydia kai grabiera

Υλικά

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κούπες κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 6 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες (χρησιμοποιούμε μαντολίνο λαχανικών)
  • 3/4 φλ. γραβιέρα ώριμη, τριμμένη, χωρισμένη σε 1/2 κούπας και 1/4 κούπας
  • ½  φλ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. λευκό πιπέρι (ή μαύρο)
  • 1 κ.σ. βούτυρο για το λάδωμα του σκεύους
  • 1/3 φλ. ζωμός κότας ή ζωμός λαχανικών
  • 1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο

Διαδικασία

Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο.

Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν, για 15-20 λεπτά. 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 205C.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις πατάτες και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 

½  κούπα παρμεζάνα, ½  κούπα γραβιέρα, αλάτι, πιπέρι. 

Λαδώνουμε με το βούτυρο ένα πυρέξ ή ένα άλλο σκεύος και το στρώνουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια.

Τοποθετούμε με σειρά τις φέτες από τις πατάτες σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο πάνω από τα κρεμμύδια.

Περιχύνουμε τις πατάτες με τον ζωμό και πασπαλίζουμε με το τυρί που έχει μείνει.

Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 205C για 50 λεπτά.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Πασπαλίζουμε με δεντρολίβανο και σερβίρουμε.

 

Σχετικές Συνταγές