Κρεμώδη μακαρόνια με τυρί

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΑΡΙΚΑ - ΡΥΖΙ
ΜΕΡΙΔΕΣ: 8
Kremodi makaronia me tyri

Υλικά

  • 3 κούπες κολοκύθια, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
  • 1 ¼ κούπες ζωμό κοτόπουλου
  • 1 ½ κούπα γάλα με χαμηλά λιπαρά
  • 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες
  • 2 κ.σ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 1 κ.γ. αλάτι χοντρό
  • ½ κ.γ. μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 ½ κούπα τυρί γραβιέρας, σε τρίμμα  (περίπου 140 γρ)
  • 1 κούπα τυρί Pecorino, τριμμένο  (περίπου 110 γρ) 
  • ¼ κούπας τυρί Parmigiano-Reggiano, extra τριμμένο
  • ½ κιλό ζυμαρικά Cavatappi
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • ½ κούπα Panko ή τριμμένες φρυγανιές
  • 2 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένος

Διαδικασία

Προθερμάνετε το φούρνο στους 190ο C.

Σε μια μεσαία κατσαρόλα ανακατέψτε τα κολοκύθια, το ζωμό, το γάλα και το σκόρδο και φέρτε τα σε βράσει σε μεσαία- υψηλή φωτία.

Μειώστε τη φωτιά σε μεσαία και αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει μέχρι τα κολοκύθια να ειναι μαλακά για περίπου 25 λεπτά και στη συνέχεια αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Τοποθετήστε το ζωμό από την κατσαρόλα σε ένα μπλέντερ.

Προσθέστε το αλάτι, το πιπέρι και το γιαούρτι.

Αφαιρέστε το καπάκι απο το μπλέντερ για να μπορούν να βγουν οι υδρατμοί.

Τοποθετήστε μια πετσέτα πάνω στο άνοιγμα για να αποφύγετε τις πιτσιλιές και αρχίστε να ανακατεύετε/χτυπάτε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο.

Πάρτε το μείγμα από το μπλέντερ και τοποθετήστε το σε μια λεκάνη.

Προσθέστε τη γραβιέρα, το Pecorino Romano και 2 κ.σ. Parmigiano-Reggiano.

Ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να είναι ομοιόμορφο.

Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά βάση των οδηγιών του πακέτου, παραλείποντας το αλάτι και τυχόν μαγειρικά λίπη.  

Προσθέστε τα ζυμαρικά στο μείγμα τυριών και ανακατέψτε καλά.

Απλώστε το μείγμα σε ένα γυαλινό ή κεραμικό ταψί 30x20.

Με ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους σε μεσαία φωτιά ζεστάνετε το λάδι.

Προσθέστε το Panko ή τις τριμμέννες φρυγανιές και ψήστε τα για 2 λέπτα ή μέχρι να πάρουν χρυσαφένειο χρώμα.

Αφαιρέστε το τηγάνι από την φωτιά και ανακατέψτε το υπόλοιπο τυρί Parmigiano-Reggiano.

Πασπαλίστε το μείγμα αυτό πάνω απο τα ζυμαρικά.

Ψήστε στους 190ο C για 25 λεπτά.

Ραντίστε με μαϊντανό και σερβίρετε άμεσως. 

Σχετικές Συνταγές