Ντολμαδάκια με τζατζίκι από δαμάσκηνα και μέντα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΡΕΚΤΙΚΑ
Ntolmadakia me tzatziki apo damaskina kai menta

Υλικά

ΓΙΑ ΤΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ
  •  ½ κιλό αμπελόφυλλα 
  • ½ κιλό ρύζι καρολίνα
  •  1 κιλό κρεμμύδια ξερά
  •  2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομ. άνηθος
  • 2 ντομάτες τον χυμό τους
  • 8 αποξηραμένα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομ. μαϊντανός
  •  ½ φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομ. δυόσμος
  •  2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο 
  •  2 λεμόνια
  •  Αλάτι, πιπέρι 
ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΑΤΖΙΚΙ
  • 700 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 13 αποξηραμένα δαμάσκηνα στο μπλέντερ να γίνουν παστά
  • 2 σκελίδες σκόρδο 
  • 150 γρ. αγγούρι στο μπλέντερ μόνο το νερό του
  • 20 ml ελαιόλαδο 
  • 10 φύλλα μέντας ψιλοκομμένα
  • αλάτι
 

Διαδικασία

ΓΙΑ ΤΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ

Ζεματάμε τα φρέσκα τρυφερά αμπελόφυλλα για δύο λεπτά σε βραστό αλατισμένο νερό και  τα στραγγίζουμε στο τρυπητό. Αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι τα τυχόν κοτσάνια που μπορεί να έχουν μερικά απ’ αυτά. Αν δεν έχουμε φρέσκα και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα από βάζο, τα ξεπλένουμε καλά απ’ τα ζουμιά τους με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε αρκετή ώρα. Έπειτα, πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά και ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια στο μπλέντερ και τα φρέσκα, σε πολύ μικρά κομμάτια. Ψιλοκόβουμε επίσης μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με το ρύζι, τα δαμάσκηνα, τις ντομάτες, την μια κούπα ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τυλίγουμε τα αμπελόφυλλα και τα βάζουμε σε ένα ταψί με το υπόλοιπο λάδι και νερό μέχρι να τα καλύψει σκεπάζουμε και ψήνουμε για 2 ώρες στους 180 βαθμούς.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΖΑΤΖΙΚΙ

Καβουρδίζουμε το σκόρδο με λίγο λάδι σε ένα τηγάνι σε σιγανή φωτιά και το κάνουμε παστά. Περνάμε το αγγούρι από το μπλέντερ και κρατάμε μόνο το νερό του. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ένα

Σχετικές Συνταγές