Σαρικόπιτες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
Sarikopites

Υλικά

Για το φύλλο
  • ½ κιλό αλεύρι σκληρό
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1-2 φλιτζάνια του τσαγιού χλιαρό νερό
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • μέλι (για το σερβίρισμα)
Για τη γέμιση
  • ½ κιλό ξινή μυζήθρα
 

Διαδικασία

Σε ένα μπολ αδειάζετε το αλεύρι. Στο κέντρο του κάνετε μια λακκούβα και ρίχνετε μέσα το αλάτι, το ελαιόλαδο, το λεμόνι και σιγά-σιγά το χλιαρό νερό. Όταν η ζύμη αρχίσει να γίνεται ομοιογενής, ελέγχετε την πυκνότητά της, ζυμώνοντας με το χέρι σας και προσθέτοντας ανάλογα λίγο αλεύρι ή λίγο νερό. Η ζύμη πρέπει να είναι ομοιογενής και τρυφερή συνάμα. Χωρίζετε τη ζύμη σε 5 μικρές μπάλες. Αλευρώνετε μια λεία επιφάνεια και ανοίγετε επάνω σε αυτή ένα φύλλο αρκετά λεπτό (όχι όμως διαφανές). Κόβετε σε στενόμακρες λωρίδες πλάτους 7-9 εκ. μήκους περίπου 30 εκ. Απλώνετε την ξινή μυζήθρα κατά μήκος του φύλλου αφήνοντας κενό 3-4 εκ. από κάθε άκρη. Διπλώνετε τις δύο απέναντι κατά μήκος άκρες κλείνοντας τη μυζήθρα και σχηματίζοντας ένα κυλινδρικό κορδόνι, Αρχίζοντας από τη μια άκρη περιστρέφετε το κορδόνι κάπως χαλαρά μέχρι να σχηματιστεί ένας έλικας. Τηγανίζετε τις πίτες σε άφθονο ελαιόλαδο, το οποίο πρέπει να τις σκεπάζει, ώστε να φουσκώσει το ζυμάρι και να γίνει τραγανό. Βάζετε τις πίτες επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να τραβήξει το λάδι τους. Τις σερβίρετε περιχυμένες με άφθονο μέλι.

 

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αλάτι Αλεύρι Αλεύρι (σκληρό) Ελαιόλαδο Λεμόνια Μέλι Μυζήθρα (ξινή) Νερό

Σχετικές Συνταγές