Εκλέρ με σοκολάτα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 8
Ekler me sokolata

Υλικά

ζύμη για εκλέρ:
  • 150 γρ. αλεύρι
  • 80 γρ. βούτυρο σε κομμάτια
  • 2 μέτρια αβγά και 1 κροκάδι
  • 250 ml νερό με γάλα (μισό-μισό)
  • ελάχιστο αλάτι
κρέμα σοκολάτας:
  • 500 ml γάλα
  • 4-5 κρόκους αβγών
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. αλεύρι
  • 30 γρ. κακάο σε σκόνη
  • 1 λοβός βανίλιας
  • ελάχιστο αλάτι
γλάσο σοκολάτας:
  • 200 γρ κουβερτούρα με 60 % τουλ. κακάο
  • 160 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 5-6 κ.σ. νερό 

Διαδικασία

Ανάβουμε το φούρνο στους 200οC.

Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το νερό με το γάλα και ρίχνουμε τα κομμάτια του βουτύρου. Αφήνουμε να λιώσει και μόλις αρχίσει να παίρνει βράση αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε όλο το αλεύρι μαζί και ανακατεύουμε γρήγορα με σπάτουλα. Αρχίζει να σχηματίζεται μια μάζα, που συνεχίζουμε να τη δουλεύουμε με τη σπάτουλα μέχρι να γίνει ομογενής και να μαζευτεί σε μια μπάλα.

Ξαναβάζουμε σε μέτρια φωτιά την κατσαρόλα και δουλεύουμε τη ζύμη με τη σπάτουλα, ώστε να χάσει την υγρασία της και να στεγνώσει. Μόλις αρχίσει να "πιάνει" στον πάτο της κατσαρόλας την αποσύρουμε. Ρίχνουμε το ένα αβγό και δουλεύουμε με τη σπάτουλα να ενωθεί με τη ζύμη. Ρίχνουμε το δεύτερο αβγό και δουλεύουμε πάλι μέχρι να ενσωματωθεί και συνεχίζουμε με τον κρόκο, δουλεύοντας μέχρι να γίνει ένα μίγμα λείο και γυαλιστερό, που να στέκεται στο δάχτυλο.

Σε ταψί απλώνουμε χαρτί ψησίματος και το βουτυρώνουμε ελαφρά. Βάζουμε τη ζύμη σε κορνέ με φαρδιά μύτη και σχηματίζουμε μακρόστενους κυλίνδρους μήκους περίπου 9 εκ., σε απόσταση μεταξύ τους. Ψήνουμε τα εκλέρ σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 25΄στους 180οC, μέχρι να φουσκώσουν καλά και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.. Μόλις βγουν τα ακουμπάμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως.

Φτιάχνουμε την κρέμα σοκολάτας: Σε μέτριο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με το κακάο. Μόλις ζεσταθεί καλά το αποσύρουμε από τη φωτιά και το κρατάμε. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το κορν φλάουερ. Σε ένα μέτριο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αβγά με το σύρμα για 2'-3'. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας να γίνει ένα μίγμα. Προσθέτουμε το μισό γάλα και ανακατεύουμε να ενσωματωθεί. Ρίχνουμε αυτό το μίγμα στο σκεύος με το γάλα, το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα, ώστε να μην πιάσει στον πάτο. Η κρέμα θα σιγοβράζει και θα αρχίσει να πήζει σιγά σιγά. Όταν πήξει αρκετά, ώστε να καλύπτει τη ράχη του κουταλιού, την αποσύρουμε.

Περνάμε την επιφάνεια με ένα κομματάκι φρέσκο βούτυρο για να μην σχηματίσει κρούστα. Τη χρησιμοποιούμε όταν έχει κρυώσει. Για να γεμίσουμε τα εκλέρ κάνουμε μια τρυπούλα στη μία άκρη και βάζουμε μέσα την κρέμα με κορνέ.

Για να φτιάξουμε το γλάσο σοκολάτας κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. Μόλις έχει σχεδόν λιώσει προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από το μπεν μαρί και προσθέτουμε το νερό κουταλιά-κουταλιά. Αν είναι πολύ ρευστό το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Ακουμπάμε την επιφάνεια των εκλέρ στο γλάσο ή το απλώνουμε με κουταλάκι, μαζεύουμε το περίσσευμα και το αφήνουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγά Αλεύρι Βανίλια (φρέσκια) Βούτυρο Γάλα Ζάχαρη Ζάχαρη (άχνη) Κακάο Κουβερτούρα

Σχετικές Συνταγές