Κοτόπουλο στη γάστρα με πατάτες και σάλτσα εσπεριδοειδών

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΡΕΑΣ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6-8 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Kotopoylo sti gastra me patates kai saltsa esperidoidon

Υλικά

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο
  • 2,5 κιλά baby πατάτες
  • 2-3 πορτοκάλια,  χυμό
  • 1 σαγκουίνι, χυμό
  • 1-2 λεμόνια, χυμό και ξύσμα
  • 1 κ.σ. μουστάρδα, σε σκόνη
  • 2 κ.σ. δεντρολίβανο ξερό
  • 1 κ. σ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • 2 λεμόνια, κομμένα σε χοντρές ροδέλες

 

Διαδικασία

Τοποθετούμε το κοτόπουλο στη γάστρα και στη συνέχεια τοποθετούμε και τις πατάτες γύρω από το κοτόπουλο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C.

Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού, το χυμό σαγκουίνι, το χυμό και ξύσμα λεμονιού, τη μουστάρδα, το δεντρολίβανο, το κόκκινο πιπέρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά

Με ένα πινέλο αλείφουμε με το μείγμα των χυμών το εσωτερικό του κοτόπουλου.

Τοποθετούμε μέσα στο εσωτερικό μερικές ροδέλες λεμονιού.

Συνεχίζουμε και αλείφουμε το κοτόπουλο από έξω και τις πατάτες, φροντίζοντας να πάει το μείγμα παντού.

Τοποθετούμε ανάμεσα στις πατάτες τις υπόλοιπες ροδέλες λεμονιού και περιχύνουμε  την υπόλοιπη σάλτσα σε όλο το φαγητό.

Σκεπάζουμε τη γάστρα και την τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο.

Μετά από 10 λεπτά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C και ψήνουμε το φαγητό για 60 περίπου λεπτά.

Τα τελευταία 10 λεπτά αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας για να ροδίσει το κοτόπουλο και να μελώσει η σάλτσα.

 

Σχετικές Συνταγές