Τάρτα με χόρτα, τραχανά και γραβιέρα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 4
Tarta me chorta trachana kai graviera

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κοφτή κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • 100 ml γάλα χλιαρό 
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml νερό χλιαρό 

Για τη γέμιση:

  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 100 ml νερό
  • 800 γρ. χόρτα και μυρωδικά εποχής (σπανάκι, σέσκουλα, λάπαθα, μυρώνια, καυκάληθρες κ.α.)
  • αλάτι, κατά βούληση
  • πιπέρι, κατά βούληση
  • ½ φλ. τραχανά
  • 3 αβγά
  • 100 ml γάλα
  • 300 γρ.γραβιέρα

 

Διαδικασία

Για τη ζύμη:

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέϊκιν πάουντερ.

Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδοκαι και το γάλα.

Ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο-λίγο το νερό, μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια.

Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για ½ ώρα.

Για τη γέμιση: 

Βάζουμε σε μια ρηχή κατσαρόλα το ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια, 100ml νερό, αλάτι και μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να μείνουν με το λάδι τους.

Προσθέτουμε τα χόρτα, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουε την κατσαρόλα και αφήνουμε 5 λεπτά, έως ότου μαραθούν ελαφρώς.

Αλατοπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, μέχρι να ασπρίσουν.

Προσθέτουμε το γάλα, λίγο αλάτι, πιπέρι, τη γραβιέρα και νακατεύουμε ελαφρώς.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160οC.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ., λαδώνουμε μια ταρτιέρα 28 εκ. και στρώνουμε μέσα τη ζύμη, έτσι ώστε να καλύπτει καλά τα τοιχώματα της ταρτιέρας.

Κόβουμε όση εξέχει και από πάνω απλώνουμε το μείγμα με τα χόρτα και τέλος το μείγμα αβγών-γραβιέρας.

Ψήνουμε την τάρτα για 50 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί και η βάση.

Αφαιρούμε την τάρτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές