Πιτάκια με κολοκύθα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 24 πιτάκια ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Pitakia me kolokytha

Υλικά

Για τη γέμιση:

  • 1.260 γρ.  κολοκύθα, τριμμένη  και στραγγισμένη
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 125 γρ. καστανή ζάχαρη
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο, τριμμένο
  • 1 κ.γ. κανέλα, τριμμένη
  • 50 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα

Για τα πιτάκια:

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 1 κρόκο αβγού
  • 1 κ.σ. νερό

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε υψηλή φωτιά.

Ρίχνουμε την τριμμένη κολοκύθα, μαγειρεύουμε για 10 περίπου λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαλακώσει .

Προσθέτουμε τη καστανή ζάχαρη και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, μέχρι να ροδίσει η κολοκύθα και να γίνει ένας πολτός.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το γαρύφαλλο, την κανέλα και τα ψιλοκομμένα καρύδια.

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας ανοίγουμε το ένα φύλλο σφολιάτας και το χαράζουμε σε 4 οριζόντια και 3 κάθετα μέρη, δημιουργώντας 12 τετράγωνα φύλλα ζύμης.

Χτυπάμε 2 κρόκους αβγού με 2 κ.γ. νερό και αλείφουμε περιφερειακά κάθε φύλλο σφολιάτας.

Βάζουμε 1 κ.σ. γέμιση στο κέντρο κάθε κομματιού.

Σκεπάζουμε διπλώνοντας χιαστί το φύλλο και σχηματίζοντας ένα τρίγωνο.

Τσιμπάμε τις άκρες να κλείσει καλά το τρίγωνο.

Επαναλαμβάνουμε με την υπόλοιπη γέμιση και φύλλα.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας.

Μεταφέρουμε τα πιτάκια σφολιάτας σε ένα ταψί, που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τα αλείφουμε με αβγό, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ψήνουμε στους 180˚C για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Αφαιρούμε τα πιτάκια σφολιάτας, αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Αβγό (κρόκος) Βούτυρο Γαρύφαλλο (σκόνη) Ζάχαρη (καστανή) Κανέλα Καρύδια Κολοκύθα (κίτρινη) Νερό Φύλλο (σφολιάτας)

Σχετικές Συνταγές