Καρότα γλασαρισμένα με βαλσάμικο και ρόδι

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΡΕΚΤΙΚΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 8 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 1
Karota glasarismena me valsamiko kai rodi

Υλικά

  • ¼ φλ. χυμό ρόδι
  • 1 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • 2 κ.γ. μέλι
  • 2 κ.σ. (28 γρ.) βούτυρο, ανάλατο
  • 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 900 γρ. καρότα, καθαρισμένα (κομμένα σε στικς 5εκ. μάκρος και 1 εκ. πλάτος)
  • χοντρό αλάτι, κατά βούληση
  • 1/3 φλ. ζωμό κότας
  • 1/8 κ.γ. πιπέρι καγιέν
  • φύλλα μέντας ή βασιλικού, για γαρνιτούρα
  • σουσάμι, για γαρνιτούρα

Διαδικασία

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το χυμό ρόδι, το βαλσάμικο, το μέλι και χτυπάμε με αναδευτήρα.

Κόβουμε τη 1 κ.σ. βούτυρο σε 4 κομμάτια και το βάζουμε στο ψυγείο.

Σε ένα τηγάνι 30 εκ. ζεσταίνουμε την υπόλοιπη 1 κ.σ. βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο σε μέτρια προς υψηλή φωτιά.

Μόλις λιώσει το βούτυρο, προσθέτουμε τα καρότα και 1 ½ κ.γ. αλάτι και ανακινούμε να αναμειχθούν τα υλικά.

Μαγειρεύουμε, χωρίς ανακάτεμα, για 4-5 λεπτά, μέχρι το κάτω μέρος των καρότων να ροδίσει σε σημεία.

Γυρίζουμε τα καρότα και τα αφήνουμε για 1-2 λεπτά, χωρίς ανακάτεμα, να ροδίσουν.

Συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε ανακινώντας το τηγάνι περιστασιακά και γυρίζοντας τα καρότα για 3-5 λεπτά ακόμη, μέχρι να ροδίσουν σε διάφορα σημεία και να αρχίσουν να μαλακώνουν.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, προσθέτουμε προσεκτικά το ζωμό κότας και σκεπάζουμε γρήγορα το τηγάνι.

Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά, μέχρι να  απορροφηθεί σχεδόν όλος ο ζωμός.

Ξεσκεπάζουμε το τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και προσθέτουμε το μείγμα του χυμού ροδιού και το πιπέρι καγιέν.

Μαγειρεύουμε για 1 λεπτό, ανακινώντας συχνά το τηγάνι, μέχρι το μείγμα να μειωθεί και να αρχίσει να γλασάρει ελαφρά.

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά για 1 λεπτό, μέχρι να λιώσει το βούτυρο.

Αλατίζουμε, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι, γαρνίρουμε με φύλλα μέντας ή βασιλικού και σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές