Κέικ μανταρίνι με γλάσο μανταρινιού

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 12 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Keik mantarini me glaso mantarinioy

Υλικά

Για το κέικ:

  • 1 φλ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 φλ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κ.σ. ξύσμα μανταρινιού
  • ½ φλ. χυμό μανταρίνι (από 6 μανταρίνια περίπου)
  • ¾ φλ. γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 6 μεγάλα αβγά
  • 2 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι ή Grand Marnier
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το γλάσο:

  • 1 ½ φλ. ζάχαρη άχνη
  • 3 κ.σ. χυμό μανταρίνι 

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ.

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την κρυσταλλική ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια προς υψηλή ταχύτητα για 5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο.

Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.

Προσθέτουμε στο μείγμα το ξύσμα μανταρινιού, το χυμό και το λικέρ.

Ρίχνουμε το αλεύρι σε 3 δόσεις, εναλλάσσοντας με δύο δόσεις από το γιαούρτι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε τη βανίλια και μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα.

Λειαίνουμε  την επιφάνεια και χτυπάμε την φόρμα σε μία επιφάνεια να φύγει ο αέρας.

Ψήνουμε για 55-60 λεπτά, μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή.

Αφήνουμε τη φόρμα του κέικ σε μία σχάρα να κρυώσει για 30 λεπτά.

Ξεφορμάρουμε το κέικ και το αφήνουμε πάνω σε μία σχάρα με αντικολλητικό χαρτί να κρυώσει εντελώς.

Με ένα σύρμα χτυπάμε τη ζάχαρη άχνη με το χυμό μανταρινιού μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.

Με ένα κουτάλι περιχύνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ και το αφήνουμε για 1 ώρα πριν σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές