Φοκάτσια με ντοματίνια, ελιές και κρεμμύδι

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 8 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Fokatsia me ntomatinia elies kai kremmydi

Υλικά

  • 1 1/4 φλ  (310 ml) ζεστό νερό
  • 2 κ.γ. ξηρή μαγιά
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 3 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 2 κ.γ. νιφάδες θαλασσινό αλάτι
  • 1/4 φλ (60ml) εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100γρ ντοματίνια
  • 1/4 φλ (40γρ) ελιές Καλαμών,  χωρίς κουκούτσι
  • 1/4 φλ πράσινες ελιές (30γρ),  χωρίς κουκούτσι
  • 1/2 κόκκινο κρεμμύδι, σε φέτες
  • 2 κ.σ. κλωνάρια δεντρολίβανο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σε λεπτές φέτες
  • νιφάδες θαλασσινό αλάτι, για πασπάλισμα

Διαδικασία

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τη ξηρή μαγιά και τη ζάχαρη.

Αφήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να αφρίσει.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι.

Κάνουμε στη μέση ένα πηγάδι και ρίχνουμε το μείγμα μαγιάς και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C.

Λαδώνουμε ένα μακρόστενο ταψί 20εκ. Χ 30εκ.

Πιέζουμε τη ζύμη με μπουνιά και τη ζυμώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να ξεφουσκώσει  και να επιστρέψει στο αρχικό της μέγεθος.

Ανοίγουμε σε ορθογώνιο  20εκ. Χ 30εκ. και μεταφέρουμε στο ταψί.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο και από πάνω βάζουμε τα ντοματίνια, τις ελιές, το κρεμμύδι, το δεντρολίβανο, το σκόρδο και πασπαλίζουμε με νιφάδες θαλασσινό αλάτι.

Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά να φουσκώσει.

Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.

Σερβίρουμε τη φοκάτσια ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Σχετικές Συνταγές