Καλαμάρια γεμιστά με γαρίδες, σπανάκι και μυρωδικά

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΨΑΡΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Kalamaria gemista me garides spanaki kai myrodika

Υλικά

Για τα καλαμάρια:

  • 11 καλαμάρια, καθαρισμένα (το σώμα τους μόνο)
  • 225γρ γαρίδες, καθαρισμένες και χοντροκομμένες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 φλ σπανάκι, χοντροκομμένο
  • 2 αβγά
  • 1/2 - 3/4 φλ ψίχουλα ψωμιού
  • 1/2 φλ παρμεζάνα, τριμμένη
  • 1/2 μάτσο φρέσκια ρίγανη, τα φύλλα τους κομμένα
  • 2 πρέζες νιφάδες κόκκινο πιπέρι, λιωμένες
  • χοντρό αλάτι

Για τη σάλτσα:

  • ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε μικρούς κύβους
  • μια πρέζα νιφάδες κόκκινο πιπέρι, λιωμένες
  • χοντρό αλάτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο,  λιωμένες
  • 3/4 φλ λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κονσέρβα ντομάτες

Διαδικασία

Για τα καλαμάρια:

Χοντροκόβουμε 3 καλαμάρια (το σώμα τους μόνο) και τα βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με τις γαρίδες και το σκόρδο.

Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μια πλούσια πάστα θαλασσινών.

Μεταφέρουμε την πάστα θαλασσινών σε ένα μπολ και προσθέτουμε το σπανάκι, τα αβγά, τα ψίχουλα, την παρμεζάνα, τη ρίγανη και το κόκκινο πιπέρι.

Αλατίζουμε και ανακατεύουμε. 

Μοιράζουμε τη γέμιση και μισογεμίζουμε τα 8 καλαμάρια.

Kλείνουμε με οδοντογλυφίδα.

Για τη σάλτσα:

Καλύπτουμε τον πάτο μίας μεγάλης κατσαρόλας με ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το κόκκινο πιπέρι.

Αλατίζουμε και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά για 7-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.

Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.

Ρίχνουμε το κρασί, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα, μέχρι να μειωθεί στο μισό.

Κάνουμε τις ντομάτες πουρέ στο μπλέντερ και τις βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με 1 φλ νερό.

Αλατίζουμε και μαγειρεύουμε τη σάλτσα για 15 λεπτά.

Προσθέτουμε τα καλαμάρια στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά, γυρνώντας στη μέση του χρόνου για να ψηθούν και από την άλλη μεριά.

Τα βγάζουμε μετά από την κατσαρόλα και αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες.

Μεταφέρουμε τα καλαμάρια σε μια πιατέλα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα, λίγο πριν σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές