Λουκανικοπιτάκια με σάλτσα τυριού

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΜΕΡΙΔΕΣ: 10 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 4
Loykanikopitakia me saltsa tyrioy

Υλικά

  • 10 λουκάνικα φρανκφούρτης
  • 1 φλ χλιαρό νερό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη 
  • 1 κ.σ. ενεργή ξηρή μαγιά
  • 1 αβγό
  • 4 κ.σ. βούτυρο ανάλατο σε κομμάτια, μαλακωμένο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 4 1/2 φλ αλεύρι για ψωμί
  • 6 φλ νερό
  • 5 1/2 κ.σ. μπέικιν σόδα

Για την επικάλυψη:

  • 1 αβγό ελαφρά χτυπημένο με 1 1/2 κ.σ. νερό
  • 1/4 φλ μαύρο σουσάμι
  • 1/4 φλ ηλιόσπορος
  • 3 κ.σ. θαλασσινό αλάτι

Για τη σάλτσα τυριού:

  • 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
  • 2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ γάλα πλήρες
  • 1 1/2 κ.σ. μουστάρδα
  • 225 γρ τσένταρ, τριμμένο
  • αλάτι, κατα βούληση
  • πιπέρι, κατα βούληση

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το νερό και τη ζάχαρη.

Πασπαλίζουμε τη μαγιά με το μείγμα νερό-ζάχαρη και αφήνουμε για 5 λεπτά, να βγάλει αφρό.

Προσθέτουμε το αβγό, το βούτυρο και το αλάτι.

Ρίχνουμε 4 1/4 φλ αλεύρι, 1 φλ τη φορά, ανακατεύοντας, μέχρι να γίνει μια μάζα.

Μεταφέρουμε τη ζύμη μας σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας.

Πλάθουμε, προσθέτοντας αλεύρι, αν χρειάζεται,  για να μην κολλάει η ζύμη. Συνεχίζουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία, μαλακή και ελαστική.

Κάνουμε τη ζύμη μας μια μπάλα και τη βάζουμε σε ένα ελαφρά λαδωμένο μπολ.

Καλύπτουμε με μια καθαρή νωπή πετσέτα και αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 1 ώρα, μέχρι να γίνει διπλή.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 205C.

Στρώνουμε δύο ταψιά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Πιέζουμε τη ζύμη να φύγει ο αέρας και χωρίζουμε σε 10 ίσα κομμάτια.

Δουλεύουμε με 1 κομμάτι τη φορά και ρολάρουμε σε ένα μακρύ "κορδόνι" το κάθε κομμάτι, περίπου 30 εκ. Διπλώνουμε κατόπιν το "κορδόνι" της ζύμης γύρω από το λουκάνικο, αφήνοντας λίγο περιθώριο στην άκρη να φαίνεται το λουκάνικο. Τσιμπάμε τη ζύμη σε κάθε μεριά να κλείσει.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη μπέικιν σόδα και βράζουμε σε υψηλή φωτιά.

Βουτάμε τα πιτάκια στο νερό για 30 δευτερόλεπτα, ένα τη φορά και τα τοποθετούμε στα ταψιά.

Αλείφουμε τα λουκανικοπιτάκια με μπόλικο αβγό και πασπαλίζουμε με το μαύρο σουσάμι, τον ηλιόσπορο και το θαλασσινό αλάτι.

Ψήνουμε για 16-18 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα και αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε με συνοδεία σάλτσας τυριού.

Για τη σάλτσα τυριού:

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε για 2 λεπτά.

Βάζουμε το γάλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνει το μείγμα λείο.

Προσθέτουμε τη μουστάρδα και το τυρί και ανακατεύουμε.

Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε αμέσως με τα λουκανικοπιτάκια.

ΒΑΣΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

(Διαβάστε πληροφορίες και βρείτε συνταγές με τα υλικά της συνταγής)
Λουκάνικο Φρανκφούρτης Νερό

Σχετικές Συνταγές