Ντολμαδάκια με τζατζίκι από γλυκοκολοκύθα και μέντα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΟΡΕΚΤΙΚΑ
Ntolmadakia me tzatziki apo glykokolokytha kai menta

Υλικά

Για τα ντολμαδάκια:

  • ½ κιλό αμπελόφυλλα
  • ½ κιλό ρύζι καρολίνα
  • 1 κιλό κρεμμύδια ξερά
  • 2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 φλ. τσ. ψιλοκομμένος άνηθος
  • 2 ντομάτες τον χυμό τους
  • 1 φλ. τσ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • ½ φλ.τσ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 2 φλ.. τσ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 
  • 2 λεμόνια
  • Αλάτι, πιπέρι 

Για το τζατζίκι:

  • 700 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 500 γρ.  γλυκοκολοκύθα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 150 γρ. αγγούρι στο μπλέντερ μόνο το νερό του
  • 20 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 
  • 10 φύλλα μέντας
  • αλάτι

Διαδικασία

Για τα ντολμαδάκια:

Ζεματάμε τα φρέσκα τρυφερά αμπελόφυλλα για 2 λεπτά σε βραστό αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε στο τρυπητό.

Αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι τα τυχόν κοτσάνια, που μπορεί να έχουν μερικά απ’ αυτά. Αν δεν έχουμε φρέσκα και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα από βάζο, τα ξεπλένουμε καλά απ’ τα ζουμιά τους με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε αρκετή ώρα.

Πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά και ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια στο μπλέντερ και τα φρέσκα, σε πολύ μικρά κομμάτια.

Ψιλοκόβουμε επίσης το μαϊντανό, τον άνηθο και το δυόσμο και τα ανακατεύουμε όλα μαζί με το ρύζι, τις ντομάτες, την 1 κούπα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.

Τυλίγουμε τα αμπελόφυλλα και τα βάζουμε σε ένα ταψί με το υπόλοιπο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το νερό μέχρι να τα καλύψει.

Σκεπάζουμε και ψήνουμε για 2 ώρες στους 180C.

Για το τζατζίκι:

Ψήνουμε τη γλυκοκολοκύθα στο φούρνο μέχρι να μαλακώσει.

Αφαιρούμε τη φλούδα και τα σπόρια.

Χτυπάμε στο μπλέντερ και τη περνάμε από ένα σουρωτήρι.

Καβουρδίζουμε το σκόρδο με λίγο εξαιρετικό πρθένο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε σιγανή φωτιά και το κάνουμε πάστα.

Περνάμε το αγγούρι από το μπλέντερ και κρατάμε μόνο το νερό του.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνουν ένα.

Σχετικές Συνταγές