Καλτσόνε με σπανάκι, προβολόνε και πεπερόνι

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΜΕΡΙΔΕΣ: 2-4 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 3
Kaltsone me spanaki provolone kai peperoni

Υλικά

Για τη ζύμη (2 μεγάλα καλτσόνε):

  • 2 φλ αλεύρι για ψωμί και επιπλέον για αλεύρωμα
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μαγιά στιγμής
  • 4 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 185 ml χλιαρό νερό

Για τη γέμιση (2 μεγάλα καλτσόνε):

  • 170 γρ baby σπανάκι
  • 225 γρ τυρί προβολόνε, κομμένο σε κυβάκια
  • 115 γρ πεπερόνι, τεμαχισμένο σε κομμάτια
  • 56 γρ παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
  • χοντρό αλάτι  
  • μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Για τη ζύμη:

Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά.

Ανακατεύουμε με το γάντζο του μίξερ 3-4 φορές, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε 1 1/2 κ.σ. ελαιόλαδο και νερό.

Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 30 δευτερόλεπτα.

Μεταφέρουμε την μπάλα ζύμης σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε μια-δύο φορές με τα χέρια μέχρι να γίνει λεία.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη,  βάζουμε και τις δύο ζύμες σε σακούλα τροφίμων που ασφαλίζει και τις τοποθετούμε στο ψυγείο. 

Αφήνουμε τις ζύμες μας στο ψυγείο να φουσκώσουν, για 1 έως 5 ημέρες.

Τουλάχιστον 2 ώρες πριν ψήσουμε, βγάζουμε τις ζύμες από το ψυγείο, τις κάνουμε μπάλες, τις αλευρώνουμε καλά και τοποθετούμε την κάθε μια σε ξεχωριστό μπολ.

Καλύπτουμε σφιχτά με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσουν σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να γίνουν διπλές σε μέγεθος.

Για τη γέμιση:

Στο μεταξύ, βάζουμε το σπανάκι σε ένα μπολ, που μπαίνει στο φούρνο μικροκυμάτων και καλύπτουμε με ένα πιάτο.

Ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό, μέχρι να μαραθεί.

Μεταφέρουμε το σπανάκι σε ένα στρώμα από 3 χαρτιά κουζίνας, τυλίγουμε σφιχτά και πιέζουμε να φύγει η υγρασία.

Χοντροκόβουμε το σπανάκι και το βάζουμε πάλι στο μπολ.

Προσθέτουμε το προβολόνε, το πεπερόνι, την παρμεζάνα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230C.

Όταν είμαστε έτοιμοι να ψήσουμε, τοποθετούμε κάθε ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.

Πιέζουμε ελαφρά κάθε μπάλα να γίνει επίπεδη, ανοίγουμε κάθε ζύμη με έναν πλάστη σε δίσκο με διάμετρο 25-30 εκ.

Μοιράζουμε τη γέμιση στις δύο ζύμες, απλώνοντάς τη στο μισό κάθε δίσκου.

Διπλώνουμε από πάνω το άλλο μισό της ζύμης σε μισοφέγγαρο και τσιμπάμε τις άκρες να κλείσουν.

Μεταφέρουμε τα καλτσόνε σε αλευρωμένο ταψί και βάζουμε στο φούρνο.

Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.

Βγάζουμε τα καλτσόνε από το φούρνο και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 5 λεπτά, πριν σερβίρουμε.

Σχετικές Συνταγές