Μεσογειακή πίτα

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ \ ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΖΥΜΕΣ - ΨΩΜΙΑ
ΧΡΟΝΟΣ: ΜΕΡΙΔΕΣ: 6 ΔΥΣΚΟΛΙΑ: 2
Μesogeiaki pita

Υλικά

  • 3/4 φλ ελιές Καλαμών, κομμένες
  • 1/4 φλ πράσινες ελιές γεμιστές με σκόρδο, κομμένες
  • 1/2 φλ μεγάλα ντοματίνια, κομμένα
  • 2 κ.σ. πράσινο κρεμμυδάκι, κομμένο
  • 2 κ.σ. κρεμμύδι, κομμένο
  • 1/2 φλ λευκά μανιτάρια, κομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1/2 φλ μαριναρισμένες καρδιές αγκινάρας, τεμαχισμένες
  • 1/2 φλ τσένταρ, τριμμένο
  • 1/2 φλ φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 κ.σ. βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • 1 κ.σ. ρίγανη, ψιλοκομμένη
  • 1 κ.σ. θυμάρι, ψιλοκομμένο
  • 4 μεγάλα αβγά
  • 1/2 φλ γάλα χαμηλών λιπαρών
  • αλάτι
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • 2 κ.σ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο
  • 11 φύλλα κρούστας,  ξεπαγωμένα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις ελιές Καλαμών, τις πράσινες ελιές, τα ντοματίνια, το κρεμμυδάκι, το κρεμμύδι, τα μανιτάρια, το σκόρδο και την αγκινάρα.

Προσθέτουμε το τσένταρ και τη φέτα, το βασιλικό, τη ρίγανη και το θυμάρι και αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά.

Στο μεταξύ, σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε τα αβγά, το γάλα, το αλατοπίπερο και χτυπάμε.

Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος για πίτα 25 εκ.

Τοποθετούμε 6 φύλλα κρούστας το ένα πάνω στο άλλο και τα κόβουμε κυκλικά -  30 εκ.  διάμετρο.

Τοποθετούμε 1 φύλλο στο σκεύος και αλείφουμε με βούτυρο.

Συνεχίζουμε με τα άλλα 5 φύλλα κρούστας, τοποθετώντας τα ακτινωτά και αλείφοντάς τα με βούτυρο ενδιάμεσα.

Απλώνουμε το μείγμα με τις ελιές στο σκεύος, ρίχνουμε το μείγμα με τα αβγά και διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα κρούστας, που προεξέχουν.

Κόβουμε τα υπόλοιπα 5 φύλλα κυκλικά -  25 εκ.  διάμετρο.

Τα βάζουμε πάνω στην πίτα, αλείφοντάς τα με βούτυρο ενδιάμεσα.

Ψήνουμε για 50 λεπτά,  μέχρι να ροδίσει.

Αφήνουμε 10 λεπτά, πριν κόψουμε.

Σχετικές Συνταγές