News

Σαφράν: μαγικό και ντελικάτο!

17/6/2016
Σαφράν: μαγικό και ντελικάτο!

Υπάρχουν πολλά μπαχαρικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε το κάτι παραπάνω στο φαγητά μας, αλλά και να επωφεληθούμε από τα χαρακτηριστικά τους. Υπάρχουν όμως και αυτά τα μπαχαρικά που δε δίνουν απλά γεύση, αλλά απογειώνουν στ' αλήθεια τα πιάτα μας! Ένα τέτοιο μπαχαρικό είναι το σαφράν, με την Ελλάδα μάλιστα να έχει κυρίαρχο ρόλο στην παραγωγή του.

Πρόκειται για το γνωστό κρόκο, που ανθεί στην περιοχή της Κοζάνης και εκτός από την υπέροχη γεύση που δίνει στο φαγητό, έχει και πάρα πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Το σαφράν λοιπόν, πέρα από την ενίσχυση του μεταβολισμού και της μνήμης και την τόνωση των εγκεφαλικών λειτουργειών, βοηθά στη διαδικασία της πέψης και τονώνει την κυκλοφορία του αίματος. Λέγεται, επίσης, ότι το σαφράν είναι ιδανικό ηρεμιστικό και προλαμβάνει την κατάθλιψη.

Συγκαταλέγεται, μαζί με την τρούφα, στα πιο ακριβά μπαχαρικά του κόσμου, κι αυτό δικαιολογείται τόσο από τη χρονοβόρα και απαιτητική διαδικασία της συλλογής, της επεξεργασίας και της αποξήρανσης των στιγμάτων, όσο και από τη μεγάλη ποσότητα ανθών που απαιτείται για να προκύψει το τελικό προϊόν. Φανταστείτε μόνο ότι για τη συγκομιδή 1 κιλού απαιτούνται 150.000-200.000 λουλούδια.

Στη μαγειρική δίνει μια πικάντικη γεύση με ωραίο άρωμα και κίτρινο χρώμα. Πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα, ώστε να μην πικρίζει το φαγητό. Ο κρόκος σε σκόνη προστίθεται στο φαγητό, αφού πρώτα έχει μουλιάσει μία ώρα σε ένα φλιτζάνι νερό. Το βρίσκουμε σε βαζάκια (ίνες από το φυτό) ή σε σκόνη. Χρειαζόμαστε λιγότερο από 1 γρ. σκόνης για να δώσουμε γεύση και άρωμα σε 6-8 μερίδες φαγητού! Για να το αναδείξουμε, χρειαζόμαστε ουδέτερη βάση, όπως ρύζι, πατάτες ή ζυμαρικά.


Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα ...