News

Τζίντζερ: Ας γνωρίσουμε το σούπερ τρόφιμο!

20/5/2016
Τζίντζερ: Ας γνωρίσουμε το σούπερ τρόφιμο!

Πικάντικο αλλά όχι καυτερό, με χαρακτηριστική μυρωδιά, μετρά αιώνες χρήσης ως τροφή, αλλά και ως συστατικό θεραπευτικών σκευασμάτων.

Το τζίντζερ, εκτός από πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, είναι και πλούσιο σε θεραπευτικές ιδιότητες, γνωστές από την αρχαιότητα, κυρίως στους Ινδούς και Κινέζους θεραπευτές.

Σήμερα, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στο φαγητό, στις σάλτσες, να το πιούμε μέσα στο τσάι, να το προσθέσουμε ως μπαχαρικό στα πιάτα μας.

Τι ακριβώς είναι το τζίντζερ;

Φυτό! Ναι, το τζίντζερ είναι μια ρίζα ενός φυτού. Μεγαλώνει κυρίως υπόγεια, γι’αυτό φαίνεται σα να έχει ξεριζωθεί από το χώμα. Η καταγωγή του είναι η νότια Κίνα, ενώ μετά άρχισε να εξαπλώνεται στην Ασία, την Ινδία, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Καραϊβική. Αυτός είναι και ο λόγος που η κουζίνα των περιοχών αυτών συμπεριλαμβάνει το αγαπημένο μας τζίντζερ.

Το τζίντζερ μπορεί να έχει λεπτό ή χοντρό δέρμα, αναλόγως το πόσο ώριμο είναι. Πάντοτε φροντίζουμε να το ξεφλουδίζουμε πριν το χρησιμοποιήσουμε. Αν δεν είναι τόσο ώριμο, θα είναι πιο ζουμερό, και μπορούμε να το βυθίσουμε σε μια κούπα με ζεστό νερό για να απολαύσουμε τσάι τζίντζερ. Ένα πιο ώριμο θα είναι στεγνό – το τρίβουμε και το βάζουμε ως μπαχαρικό στο πιάτο, ή ακόμα και σε μπισκότα ή μπράουνις.

Τι το κάνει όμως σούπερ τρόφιμο;

- Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Μειώνει το πρήξιμο των μυών, τις φλεγμονές και τον μυοσκελετικό πόνο.

- Καταπολεμά τη ναυτία.

- Βοηθά τη διαδικασία της πέψης. Οι ιδιότητές του ηρεμούν το στομάχι και περιέχει ένζυμα που διασπούν την απαραίτητη για τον οργανισμό πρωτεΐνη.

- Έχει αντιβακτηριδιακή δράση.

- Δίνει υγεία στο δέρμα. Το χρησιμοποιούμε στο μπάνιο και σε ποδόλουτρο για καθαρή, λεία και υγιή επιδερμίδα.

Πρακτικές συμβουλές

- Στο κατάστημα, διαλέγουμε τζίντζερ χωρίς προεξοχές, με λείο και καθαρό δέρμα.

- Καθαρισμένο και κλεισμένο σε δοχείο, ένα τζίντζερ αντέχει στο ψυγείο για δύο εβδομάδες. Με το δέρμα του, αντέχει για περισσότερες εβδομάδες εκτός ψυγείου, σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος. Μπορούμε να το βάλουμε και στην κατάψυξη, για αποθήκευση για ακόμα μεγαλύτερες περιόδους.

- Πάντοτε το ξεφλουδίζουμε και δεν καταναλώνουμε τη φλύδα.

- Χρησιμοποιούμε το τζίντζερ φρέσκο, αποξηραμένο, ακόμα και σε άλμη.

- Το προσθέτουμε σε όποιο πιάτο χρειάζεται ένταση. Σε σάλτσες για ντιπ, σε ντρέσινγκ, σε πέστο, στο τσάι, σε ποτά και κοκτέιλ.

Σε ποια συνταγή να βάλουμε τζίντζερ;

Ακολουθούν μερικές συνταγές, για να το εντάξουμε από σήμερα κιόλας στη διατροφή μας!

Τζίντζερ brownies

Καροτόσουπα με τζίντζερ

Σολομός με ρύζι και σάλτσα τζίντζερ-λαϊμ 

Σασίμι σολομού με τζίντζερ και καυτό λάδι σουσαμιού 

Αρνίσια μπιφτέκια με θυμάρι, τζίντζερ και καυτερή πιπεριά 

 


Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα ...