News

Μαύρη Σοκολάτα: Ένας γλυκόπικρος σύμμαχος για την υγεία μας

26/1/2018
Μαύρη Σοκολάτα: Ένας γλυκόπικρος σύμμαχος για την υγεία μας

Η σοκολάτα έχει συνδυαστεί με το συναίσθημα της απόλαυσης, αλλά και της ενοχής. Όσοι αγαπούν τη σοκολάτα δεν χρειάζονται μια δικαιολογία για να την απολαύσουν καθημερινά, αλλά για αυτούς που ενώ την λατρεύουν, αισθάνονται ότι πρόκειται για μια κακή συνήθεια οι επιστημονικές έρευνες έρχονται να τους καθησυχάσουν.Η σοκολάτα αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα τρόφιμα με το 40% των γυναικών και το 15% των ανδρών να δηλώνουν εθισμένοι.

Ένα από τα είδη της σοκολάτας είναι η μαύρη, η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα κακάο. Από πολλούς χαρακτηρίζεται ως βασίλισσα της σοκολάτας, καθώς έχει την μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδοτικών και τις λιγότερες θερμίδες, κάτι που καθιστά την κατανάλωση της ως μέρος μιας υγειινής διατροφής.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει όλα τα τα μακροθρεπτικά συστατικά, όπως πρωτείνες, υδατάνθρακες και λίπη, αλλά και μέταλλα, ιχνοστοιχεία και πλήθος βιταμινών. Το μαγνήσιο, το κάλιο, ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος που περιέχουν τα 100γρ. μάλιστα καλύπτουν μεγάλο ποσοστό από την ημερήσια ανάγκη του μέσου ανθρώπου. Εκτός από τον αντιοξειδωτικό της πλούτο η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια και σε πολυφαινόλες.

Η πλούσια θρεπτική της αξία φυσικά είναι ευεργετική στην υγεία μας. Η υψηλή περιεκτικότητα της σε κακάο αποτελεί βασικό συστατικό  στην αντικαρκινική δράση της αλλά και στην μείωση του ποσοστού εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Μειώνει την αρτηριακή πίεση και ωφελεί τουε διαβητικούς εξαιτίας της καλής χοληστερόλης που περιέχει. Έχει αντιγηραντική δράση καθώς αδρανοποιεί την οξείδωση των ελεύθερων ριζών και χαρίζει μακροζωία, καθώς ανακουφίζει από το στρες, ενεργοποιεί τον εγκέφαλο, αλλά και τις ορμόνες της ευτυχίας.

Τη μαύρη σοκολάτα φυσικά μπορούμε να την απολαύσουμε σκέτη αλλά και σε πολλές ποικιλίες, όπως με ξηρούς καρπούς, φρούτα, δημητριακά και καραμέλα. Η χρήση της όμως είναι πιο διαδεδομένη στη ζαχαροπλαστική όπου τα γλυκά, τα παγωτά, οι τούρτες , ταμπισκότα, τα κέικ, οι κορμοί, οι μπάρες, οι σφολιάτες και τα κεράσματα δίνουν την έμπνευση για να δημιουργηθούν απολαυστικοί πειρασμοί με πολλές ή λίγες θερμίδες.

Η ανάπτυξη της gourmet κουζίνας όμως επέτρεψε στη μαύρη σοκολάτα να συνδυαστεί με το κοτόπουλο, το μοσχάρι, το χοιρινό και το κυνήγι και να απογειώσει με τη σάλτσα της γευστικά κάθε απλή αλλά και σύνθετη συνταγή.

 


Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα ...