News

Γλυκάνισος: O αστερόμορφος εορταστικός καρπός!

4/1/2018
Γλυκάνισος: O αστερόμορφος εορταστικός καρπός!

Τα ξυλένια αστεράκια, που ονομάζουμε αστεροειδή γλυκάνισο, είναι ιδανικά για τη διακόσμηση των πιάτων, των γλυκών, αλλά και του σπιτιού, τις ημέρες των γιορτών. Ένα- δύο αστεράκια μέσα σε μια κούπα αχνιστό τσάι, αλλά και στο λικέρ και το κρασί, θα ικανοποιήσουν αισθητικά, αλλά και γευστικά τους καλεσμένους μας.

Το άρωμα και η γεύση του γλυκάνισου είναι ανάμεσα στο μάραθο και τη γλυκόριζα. Γευστικά η αίσθηση που σου αφήνει είναι γλυκιά και πικάντικη.  Το άρωμα του έχει συνδυαστεί με το ούζο και το τσίπουρο.

Ο αστεροειδής γλυκάνισος είναι βότανο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Ο σπόρος και το λάδι του χρησιμοποιούνται για να καταπραύνουν στομαχικές διαταραχές, καούρες και διάφορα πεπτικά προβλήματα. Το ρόφημα του γλυκάνισου χρησιμοποιείται για να αυξήσει την ποσότητα του γάλατος κατά τη διοάρκεια του θηλασμού, αλλά και να καταπραϋνει τα συμπτώματα της δυσμηνόρροιας. Μία από τις πιο γνωστές του ιδιότητες είναι η ριζική αντιμετώπιση της ψωρίασης με την απευθείας χρήση επάνω στο δέρμα.

Η χρήση του αστεροειδή γλυκάνισου είναι γνωστή στη ζαχαροπλαστική, όπου χρησιμοποιείται ολόκληρο το αστεράκι, αλλά και σε σκόνη για να αρωματίσει κρέμες, τάρτες, πανακότες και κάθε γλυκό που απαιτεί έντονα μπαχαρικά. Όμως, η χρήση του είναι πιο διαδεδομένη στη μαγειρική, καθώς το άρωμά του συνοδεύει εκπληκτικά  μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο, ριζότο και πιλάφι με ξηρούς καρπούς, κρεμώδεις σούπες και φυσικά κάθε είδους συνταγή με θαλασσινά, με κυρίαρχη τη γαριδομακαρονάδα.


Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα ...