News

Κάστανο: Ο καρπός των Χριστουγέννων

7/12/2017
Κάστανο: Ο καρπός των Χριστουγέννων

Αν το ρόδι είναι το χαρακτηριστικό φρούτο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, το κάστανο είναι ο ξηρός καρπός που τις χαρακτηρίζει.Το κάστανο είναι ένας από τους αρχαιότερους καρπούςκαι από τους πρώτους που καταναλώθηκαν από τον άνθρωπο.Τα κάστανα αποτελούν σημαντικό τρόφιμο για πολλές κουλτούρες και κυρίως για τη Μεσόγειο.  Στη χώρα μας ευδοκιμεί μόνο σε ορεινές περιοχές.  Η γεύση τους και κυρίως η μυρωδιά τους έχουν συνδεθεί αποκλειστικά με τον χειμώνα.

Τα κάστανα ανήκουν στους ξηρούς καρπούς και αντίθετα με τους υπόλοιπους έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, είναι άριστη πηγή υδατανθράκων και πηγή ενέργειας άμεσα αξιοποιήσιμης για το σώμα. Αν και σε μικρή ποσότητα περιέχουν άριστης ποότητας πρωτείνες. Σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς τα κάστανα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C οπότε είναι ισχυρλά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τον οργανισμό.

Περιέχουν όμως και βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες, είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου και ψευδάργυρου. Οι πλούσια θρεπτική τους αξία έχει ως αποτέλεσμα να βοηθούν στην καταπολέμηση της υπέρτασης, να προλαμβάνουν την αναιμία και να βοηθούν στην διατήρηση των γερών οστών. Πλούσια σε φυτικές ίνες, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Ο  χαμηλός γλυκαιμικός τους δείκτης τα καθιστά  μία άριστη γλυκιά επιλογή για τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Η περιεκτικότητά του σε νερό κατά 50%, τα κατατάσσει στο διατροφολόγιο ως ένα χαμηλοθερμιδικό σνακ.

Το κάστανο είναι ένα ευπροσάρμοστο συστατικό και προσθέτει ξεχωριστή γεύση σε ποικιλία πιάτων αλμυρών και γλυκών. Καταναλώνεται με διάφορους τρόπους, βραστό, ψητό, παγωμένο, μαρόν γλασέ και μαγειρεμένο σε πουρέ, χρησιμοποιείται σαν γέμιση, σαν συνοδευτικό, γίνεται κέικ, γλυκό.

Ο λόγος που η χρήση του είναι πιο συχνή στην περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων εκτός από την εποχικότητά του, είναι γιατί η γεύση του ταιριάζει με τις πλούσιες συνταγές που συνοδεύουν το μενού αυτών των ημερών με τη γνωστή σούπα βελουτέ του κάστανου και το ριζότο να συνηθίζεται να αποτεούν το πρώτο πιάτο. Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα γεμίζεται με πλούσια σε λιπαρά και γεύση συστατικά και το κάστανο ισορροπεί και αναδεικνύει την κάθε γεύση.

Η συμμετοχή του κάστανου στα γλυκά είναι ακόμη πιο συχνή. Τσουρέκια γεμιστά με κρέμα κάστανο, μους από κάστανο, κορμοί σοκολάτας με γέμιση κάτσανο, κέικ, μαρόν γλασέ, σοκολατάκια και φυσικά γλυκό του κουταλιού.


Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα ...