News

Σταφύλι: Το φρούτο των θεών

4/10/2017
Σταφύλι: Το φρούτο των θεών

Στις αρχές του φθινοπώρου το φρούτο που συναντάμε στις αγορές, είναι το σταφύλι. Στην Ελλάδα μόνο μπορούμε να βρούμε εκατοντάδες ποικιλίες σταφυλιού και σε πολλά χρώματα, όπως άσπρα, κόκκινα, μαύρα, μπλε, μωβ και χρυσά.Φυσικά δεν είναι όλες οι ποικιλίες επιτραπέζιες, καθώς οι περισσότερες είναι οινοποιήσιμες. Άλλωστε ενώ παράγονται 72 τόνοι σταφυλιού παγκοσμίως, μόνο το 12% καταναλώνεται και το υπόλοιπο γίνεται κρασί.

Φυσικά και η θρεπτικότητά του δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη, καθώς έχει πολύ χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης, νατρίου και λιπαρών και είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα, σε βιταμίνες Κ και C. Γι’αυτό το λόγο είναι ικανά να περιορίσουν την εμφάνιση καρδιακών επεισοδίων, καθώς μειώνουν τα επίπεδα του νιτρικού οξέως στο αίμα, το οποίο προκαλεί θρομβόσεις, αλλά και να λειτουργήσουν θεραπευτικά στο άσθμα, στις ημικρανίες, στις παιδικές αρρώστιες και στην χρόνια κόπωση.

Τα σταφύλια είναι και ένας σύμμαχος για την ομορφιά, καθώς οι αντοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν είναι πολύτιμες για το κολλαγόνο, το οποίο ευθύνεται για τη διατήρηση της νεότητας και την αντιγήρανση.

Τα προϊόντα του σταφυλιού είναι επίσης δημοφιλή και αναγνωρισμένα για την θρεπτικότητά τους. Το κρασί με τις πολυφαινόλες του ενισχύει την άμυνα του οργανισμού έναντι των ελευθέρων ριζών. Η σταφίδα, η οποία περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου, σιδήρου και βιταμίνης Α απ’ότι το φρέσκο σταφύλι. Ο χυμός σταφυλιού, ο οποίος λόγω της ποιότητας και του πλούτου του αποκαλείται και φυτικό γάλα. Και φυσικά το πετιμέζι, το οποίο χρησιμοποιείται όπως το μέλι και έχει αντίστοιχες ιδιότητες.

Η εξέλιξη της μαγειρικής  αξιοποίησε και το σταφύλι. Ενώ αρχικά συνηθίζαμε να το καταναλώνουμε μόνο σαν φρούτο, γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα, τώρα οι επιλογές είναι πολλές. Μπορούμε λοιπόν να τα παγώσουμε και να τα απολαύσουμε με κρασί και ένα πλατό τυριών ή ακόμα και σαν παγάκια μέσα στο κρασί ή το ποτό μας.

Μπορούμε να τα κάνουμε σορμπέ ή και γρανίτα, αλλά και να ντύσουμε τα γλυκά μας με ένα τσάτνεϊ σταφυλιού. Μπορούμε να τα προσθέσουμε στη σαλάτα μας για ένα δροσερό αποτέλεσμα και να συνοδεύσουμε τα κρεατικά μας με μια δεμένη σάλτσα σταφυλιού και κρασιού.

Από την αρχαιότητα αναγνωρίστηκε η πολύτιμη αξία του σταφυλιού και γι’αυτό μέχρι και σήμερα  βρίσκεται στην δεκάδα των αγαπημένων φρούτων παγκοσμίως και αυτό είναι φυσικό καθώς η γεύση του, γλυκιά και ξινή, καλύπτει όλα τα γούστα.

 


Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα ...