News

Κριθαράκι: παραδοσιακό, σπυρωτό και ΗΛΙΟΣ

30/6/2017
Κριθαράκι: παραδοσιακό, σπυρωτό και ΗΛΙΟΣ

Το κριθαράκι (ή μανέστραόπως είναι γνωστό σε πολλούς Έλληνες) είναι ένα είδος ζυμαρικού που πήρε το όνομά του από το ιδιαίτερο σχήμα του που μοιάζει με κόκκο κριθαριού. Χρησιμοποιείται πολύ στην ελληνική και γενικότερα στη μεσογειακή κουζίνα καθώς αποτελεί τη βάση για πολλά διαφορετικά και νόστιμα πιάτα. Όσοι ασχολούνται με τη μαγειρική, το λατρεύουν γιατί είναι ένα ζυμαρικό που συνοδεύει άριστα κρεατικά, θαλασσινά και λαχανικά. Μαγειρεύεται εύκολα τόσο στην κατσαρόλα όσο και στο φούρνο, σκέτο ή με την αγαπημένη σας σάλτσα δίνοντας άλλη διάσταση στο καθημερινό τραπέζι.

Το μοναδικό κριθαράκι ΗΛΙΟΣ παράγεται από 100% σιμιγδάλι σκληρού σίτου και ξεχωρίζει για το μοναδικό σχήμα του και την πλούσια γεύση του. Βραβευμένο στους μεγαλύτερους διαγωνισμούς γευσιγνωσίας, το κριθαράκι ΗΛΙΟΣ παραμένει σπυρωτό κατά το μαγείρεμα διατηρώντας τη μορφή και την υφή του.

Η κλασική παραδοσιακή ελληνική συνταγή στην οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το κριθαράκι ΗΛΙΟΣ είναι το γιουβέτσι σε πήλινο με αρνάκι, κατσικάκι ή μοσχάρι. Δένει αρμονικά με την γλυκιά κόκκινη σάλτσα ,‘αιχμαλωτίζει’ όλη τη γεύση του κρέατος και μας ταξιδεύει γευστικά πίσω στο χρόνο, σε παλιές ανέμελες εποχές.

Το κριθαράκι ΗΛΙΟΣ είναι το ιδανικό ζυμαρικό για να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη στην κουζίνα και να δημιουργήσετε.

Μπορείτε να το απολαύσετε, ετοιμάζεται σε 16 - 18 λεπτά, με την αγαπημένη σας σάλτσα δίνοντας έξτρα γεύση με μεσογειακά μυρωδικά όπως ο βασιλικός, η ρίγανη, ο μαϊντανός ή το δενδρολίβανο.

Μπορείτε επίσης να πειραματιστείτε με μία πιο σύγχρονη “γκουρμέ” εκδοχή, αντικαθιστώντας σε διάφορες κλασικές συνταγές το ρύζι με κριθαράκι. Φτιάξτε ‘κριθαρότο’ με σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια και λεμόνι ή ‘κριθαρότο’ με λιαστές ντομάτες, μαύρες ελιές και χρωματιστές πιπεριές. Μην ξεχάσετε να πασπαλίσετε με φρεσκοτριμμένη ελληνική γραβιέρα.

Το κριθαράκι  αποτελεί την ιδανική βάση για ευφάνταστες σαλάτες. Αφού το βράσετε και το σουρώσετε, ρίξτε κρύο νερό και σουρώστε το ξανά. Βάλτε το σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέστε τα αγαπημένα σας υλικά. Μπρόκολο, σπαράγγια, κρεμμύδια, καρδιές αγκινάρας, ντοματίνια, φέτα, ροκφόρ ή τριμμένο κεφαλοτύρι. Περιχύστε με το dressing της αρεσκείας σας. H βινεγκρέτ είναι μία σως που ταιριάζει στο κριθαράκι! Τις κριθαροσαλάτες, μπορείτε να τις φυλάξετε στο ψυγείο για μερικές μέρες.

Στην Ευρώπη συνηθίζουν να χρησιμοποιούν το κριθαράκι στις σούπες. Προτιμήστε το κριθαράκι ΗΛΙΟΣ για τις σούπες που βασίζονται σε ζωμούς και όχι για σούπες βελουτέ. Προσθέστε περίπου ½ φλυτζάνι (200 γρ) κριθαράκι σε 5 φλυτζάνια      (1125 ml)  ζωμό, για 15 λεπτά πριν απομακρύνετε την κατσαρόλα από την εστία.

Για όσους προσέχουν ιδιαίτερα τη διατροφή τους, μπορούν να επιλέξουν επίσης το κριθαράκι χωρίς γλουτένη, κριθαράκι ΗΛΙΟΣ ολικής άλεσης ή το κριθαράκι ΗΛΙΟΣ λαχανικών για περισσότερο χρώμα και γεύση στο τραπέζι!

 

 

 

 

 


Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα ...