News

Χυλοπίτες ΗΛΙΟΣ – το αυθεντικό ελληνικό ζυμαρικό!

16/6/2017
Χυλοπίτες ΗΛΙΟΣ – το αυθεντικό ελληνικό ζυμαρικό!

Η καταγωγή των ζυμαρικών χάνεται μέσα σε περίπλοκες ιστορίες και μύθους και περιέχει πολλές αντιφάσεις. Η ελληνική μυθολογία αναφέρει πως ο Ήφαιστος δημιούργησε ένα εργαλείο που έφτιαχνε ‘κορδόνια από ζύμη’. Αυτά ήταν τα πρώτα ελληνικά ζυμαρικά, οι γνωστές σε όλους μας χυλοπίτες, που κληροδοτήθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες στους Ρωμαίους κι έφτασαν μέχρι τις μέρες μας.

Οι χυλοπίτες είναι το παραδοσιακό ελληνικό ζυμαρικό που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές Ελλήνων. Κάθε παλιά νοικοκυρά ήξερε να τις φτιάχνει και να τις εμπλουτίζει με τη δική της φαντασία, προσθέτοντας στη βασική συνταγή που είχε κληρονομήσει από τη μητέρα της, διάφορα μυρωδικά ή λαχανικά όπως ντομάτα και σπανάκι. Η ζύμη ανοιγόταν σε λεπτά φύλλα, κοβόταν σε λωρίδες και οι χυλοπίτες απλώνονταν σε καθαρά βαμβακερά σεντόνια για να στεγνώσουν, να ξηρανθούν και στη συνέχεια να προφυλαχθούν σε πάνινα σακουλάκια.

Μπορεί ο τρόπος ζωής πλέον να έχει αλλάξει και οι σημερινές νοικοκυρές να μην φτιάχνουν σπιτικές χυλοπίτες, ωστόσο ο κόσμος συνεχίζει να αναζητά τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία.

Οι ρουμελιώτικες χυλοπίτες “Βελούχι” ΗΛΙΟΣ παρασκευάζονται με βάση την αυθεντική παλιά ρουμελιώτικη συνταγή. Από 100% σιμιγδάλι σκληρού σίτου, αυγά και γάλα, είναι το ζυμαρικό που περιέχει όλη τη γευστική ελληνική παράδοση και που μας ταξιδεύει στο οικογενειακό τραπέζι του τότε! Οι ρουμελιώτικες χυλοπίτες ΗΛΙΟΣ κρύβουν ακόμα στη ζύμη τους κάτι από την αγάπη, το μεράκι και τη σοφία του παρελθόντος. Μαγειρεύονται εύκολα και γρήγορα (σε λιγότερο από 10 λεπτά) και ταιριάζουν με ό,τι υπάρχει ‘κρατημένο’ στο ψυγείο. Χάρη στην υφή και το σχήμα τους, είναι ίσως το μοναδικό ζυμαρικό που ακόμα και αν ‘παραβράσει’, δεν παύει να είναι νόστιμο και λαχταριστό.

Οι χυλοπίτες ΗΛΙΟΣ αποτελούν ένα πλούσιο σε ενέργεια γεύμα για μικρούς και μεγάλους. Μπορείτε να τις απολαύσετε λευκές με ‘καμένο’ φρέσκο βούτυρο και φέτα ή μυζήθρα όπως συνηθίζεται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στην Πελοπόννησο, πολλές φορές τις κάνουν σούπα με κόκκινη πικάντικη σάλτσα!

Είναι γενικά ένα ζυμαρικό που ταιριάζει ιδανικά με το κρέας. Συνοδεύστε άφοβα πιάτα με χοιρινό, μοσχάρι και χωριάτικο λουκάνικο. Δοκιμάστε τες επίσης με κόκορα ή κοτόπουλο. Μπορείτε να τις μαγειρέψετε με τον κλασικό ελληνικό τρόπο, δηλαδή να τις βράσετε μαζί με την κόκκινη σάλτσα, στην κατσαρόλα ή στο φούρνο.

Μην διστάσετε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη και να δημιουργήσετε πιάτα με θαλασσινά, όπως χυλοπίτες με χταπόδι κρασάτο, καλαμάρια, μύδια ή τόνο.

Εάν τέλος, θέλετε να παντρέψετε την παράδοση με τη σύγχρονη κουζίνα, μη διστάσετε να δοκιμάσετε χυλοπίτες φούρνου ογκρατέν!


Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα ...