News

Καρύδα: Θρεπτική και εξωτική!

15/6/2017
Καρύδα: Θρεπτική και εξωτική!

Πολύ σπάνια ένα φρούτο συνδυάζει τόσο ωραία γεύση με τόσα πολλά θρεπτικά συστατικά και μάλιστα σε ένα πακέτο άκρως εξωτικό, όπως αυτό της καρύδας.

Γιατί μπορεί η καρύδα να έγινε γνωστή στη χώρα μας τον τελευταίο καιρό, ωστόσο τα δραστικά της συστατικά είναι τόσο σημαντικά, που δύσκολα θα βγει πια από τη διατροφή μας.

Αρχικά, είναι σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, βιταμινών και μετάλλων, ενώ τα μεταλλικά άλατα και τα ιχνοστοιχεία της βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Μάλιστα, ειδικοί τροφίμων ισχυρίζονται ότι το τροπικό αυτό φρούτο, βοηθάει στη θεραπεία πολλών ασθενειών, όπως τη καρδιακής νόσου και του Αλτσχάιμερ.

Το νερό καρύδας που βρίσκεται στο εσωτερικό της, είναι μια από τις καλύτερες πηγές ηλεκτρολυτών. Έχει πλούσια μέταλλα, όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο και έχει λιγότερη ζάχαρη από τους χυμούς φρούτων, πράγμα που σημαίνει ότι σίγουρα μπορεί να είναι μία από τις επιλογές μας όταν θέλουμε να ενυδατώσουμε τον οργανισμό μας.

Το λάδι από καρύδα είναι γνωστό για την αντιγηραντική και αντιοξειδωτική του δράση, απορροφάται γρήγορα από το δέρμα, χαρίζοντας βαθιά ενυδάτωση στην επιδερμίδα, απομακρύνοντας τα επιφανειακά νεκρά κύτταρα. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, κάτι που το κάνει λιγότερο επιβλαβές για την υγεία.

Το γάλα καρύδας, για το οποίο έχει γίνει πολύς λόγος, δεν περιέχει λακτόζη, έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Δεν περιέχει τόσο ασβέστιο όσο το αγελαδινό γάλα, αλλά έχει υψηλές ποσότητες φωσφόρου που βοηθούν στην ενίσχυση των οστών. Ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε milkshakes, σε καφέ, στα δημητριακά, αλλά και στη μαγειρική /ζαχαροπλαστική.


Επιστροφή στην προηγούμενη σελίδα ...